Gregor Cerar

 |  Mladina 14  |  Politika

Kraški naftovod

Slovenska vlada je podpisala deklaracijo o gradnji panevropskega naftovoda, ki naj bi potekal tudi čez del slovenskega ozemlja

Minister Vizjak si obeta dobiček

Minister Vizjak si obeta dobiček
© Matej Leskovšek

Krasu oziroma Primorski se obeta, da bo dobila še eno infrastrukturno znamenitost. Poleg napovedanega igrišča za golf v Lipici in največje piramide na svetu, več kot 140 metrov visokega letalskega muzeja, ki naj bi stal nekje v severni Primorski, naj bi skozi Kras do Trsta potekal še naftovod. Slovenija se je zelo dolgo obotavljala pri odločitvi, ali naj sodeluje pri projektu panevropskega naftovoda, ki bo predvidoma potekal med romunsko Konstanco in Trstom prek Romunije, Srbije, Hrvaške, Slovenije in Italije. Še lani je prevladovalo mnenje, da naša država za zdaj ni naklonjena zamisli, da bi trasa potekala po slovenskem ozemlju, vendar bo preučila podrobnosti projekta in druge postopke. Konec marca pa je vlada popravila svoje mnenje in ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka pooblastila, da je v torek, 3. aprila, v Zagrebu podpisal deklaracijo skupaj s kolegi ministri iz držav, ki sodelujejo pri projektu. Načrt, da bo skozi Kras potekal naftovod, je seveda povzročil ogorčenje med člani opozicijskih političnih strank in med ekologi, ki so že prej nasprotovali gradnji igrišča za golf v Lipici, čeprav gre za bistveno manjši okoljski poseg, kot je naftovod. SNS, njen predsednik Zmago Jelinčič je idejni oče postavitve največje letalske piramide, pa je recimo v podpisu deklaracije o naftovodu videla izgubljeno priložnost za reševanje mejnih sporov s sosednjo Hrvaško.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: