Franco Juri

 |  Mladina 19  |  Politika

Slovenska Istra v primežu "dobrih poslov"

Ob dveh terminalih utegne po Tržaškem zalivu pluti okoli 200 velikanskih plinskih tankerjev na leto

Na drugem pomolu Luke Koper, poleg manjših rezervoarjev za nafto, deponije za premog in silosa za žito, gradijo rezervoar za kerozin, velik kar 60.000 kubičnih metrov.

Na drugem pomolu Luke Koper, poleg manjših rezervoarjev za nafto, deponije za premog in silosa za žito, gradijo rezervoar za kerozin, velik kar 60.000 kubičnih metrov.
© Toni Dugorepec

Še sreča, da predsednik slovenske vlade Janez Janša občasno bere tudi neodvisne časnike. Tako je lahko na tekočem z delom v svoji vladi. Pred letom je okoljski minister Janez Podobnik za načrtovana terminala španskih multinacionalk (Endesa in Gas Natural) v Tržaškem zalivu prav tako zvedel iz medijev, ne iz virov svoje diplomacije. Po objavi prvih člankov so tudi takrat vsi uradni predstavniki zanikali, da so se postopki že začeli. Italijanski veleposlanik v Ljubljani je vest o terminalih označil kot "zgolj poslovno zamisel", slovenskemu zunanjemu ministrstvu pa zagotavljal, da uradni postopki še niso stekli in da "ni nič zamujenega". Po dobrem letu smo tik pred objavo ugodnega mnenja deželne vlade Furlanije Julijske krajine glede obeh terminalov, vsaj za enega (kopenskega v Žavljah) pa pred soglasjem rimske vlade. Italijanski okoljski minister Alfonso Pecoraro Scanio (zeleni) obema lokacijama sicer nasprotuje, a njegov gospodarski kolega Pier Luigi Bersani (Demokratska stranka) ju zelo podpira. Nazadnje pa utegne imeti glavno besedo premier Romano Prodi, ki želi guvernerju Riccardu Illyju vsaj delno ustreči. Vsaj z enim terminalom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: