Borut Mekina

 |  Mladina 22  |  Politika

Člani vlade molčijo o svojih naložbah

Kljub nedvoumni obljubi v etičnem kodeksu predsednik vlade in večina ministrov ne želijo razkriti svojih kapitalskih naložb

"Javnosti bom na zaprosilo posredoval podatke o svojih dohodkih in premoženjskem stanju ter o morebitnih dovoljenih pridobitnih dejavnostih, ki jih bom opravljal poleg funkcije." Etični kodeks, ena izmed bolj znanih vladnih inovacij, na katerega so v zanosu transparentnosti na predlog ministra za javno upravo Gregorja Viranta pred dvema letoma in pol prisegli vsi ministri in državni sekretarji, očitno danes pri nekaterih podpisnikih zbuja nelagodje. Medtem ko največja stranka hiti z rezanjem formalnih povezav z gospodarstvom, večina ministrov in predsednik vlade niso pripravljeni javno spregovoriti o svojih kapitalskih naložbah in trgovanju z njimi, pa čeprav te nedvomno spadajo v kontekst "posredovanja podatkov o premoženjskem stanju", kot piše v omenjenem svečanem dokumentu. S takšno transparentnostjo bi lahko konec koncev člani vlade dokazali tudi, da notranjih informacij, s katerimi razpolagajo, ko napovedujejo nove privatizacijske korake, ne zlorabljajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: