Max Modic

 |  Mladina 44  |  Politika

Mrtve črke na papirju

Bo pravosodno ministrstvo problematiko spolnih zlorab mladoletnih oseb reševalo s populističnim registrom pedofilov namesto z doslednim spoštovanjem obstoječe zakonodaje?

Pred dobrimi desetimi dnevi je tajska policija aretirala pedofila, ki ga je Interpol zasledoval več kot tri leta. Takrat je nemška policija na internetu odkrila približno dvesto fotografij, na katerih moški z digitalno popačenim obrazom zlorablja dvanajst dečkov iz Vietnama in Kambodže v starosti od šestih let do štirinajstih let. Ko je nemškim računalniškim strokovnjakom uspela rekonstrukcija identitete moškega, ki na posnetkih povečini prakticira različne oblike oralnega seksa z mladoletnimi fanti, je Interpol njegovo fotografijo objavil v medijih in kakopak tudi na svetovnem spletu. Za ta korak so se odločili zato, ker obsežna operacija iskanja, v kateri je bilo udeleženih 186 članic Interpola, ni obrodila pričakovanih sadov. Na Interpolovo tiralico se je z različnih koncev sveta nemudoma odzvalo več kot tristo ljudi, ki so s svojimi namigi izdatno pripomogli k aretaciji kanadskega državljana Christopherja Paula Neila, 32-letnega učitelja, ki je od leta 2000 poučeval angleščino v šolah na Tajskem, v Južni Koreji in Vietnamu. Ob aretaciji naj bi Neil izjavil, da je vedel, da bo ta dan prej ko slej prišel, kar konec koncev ne preseneča. Človek, ki svoje fafaške podvige s šestletnimi dečki objavlja na spletu, si podzavestno želi, da bi ga pri tem zavrženem početju čimprej zasačili. Tisto, kar preseneča, je dejstvo, da Christopher Paul Neil tehnično gledano nobene od žrtev svojih deviantnih spolnih nagnjenj ni zlorabil. Svojih žrtev v spolni akt dejansko ni prisilil, med samim spolnim aktom pa razen kriminaliziranega akta samega, vsaj glede na razpoložljiv fotografski material, ni bilo zaznati očitnih znakov fizičnega nasilja. Christopher Paul Neil je spolne usluge `pošteno' kupil na prostem trgu spolnih storitev, ki še zmeraj zakrpajo marsikatero luknjo v tajskem državnem proračunu. To pa, drugače povedano, pomeni, da bo imela skrbno koordinirana akcija Interpola in tajske policije grenak priokus, vse dokler se za rešetkami ne bo znašla tudi oseba, ki je Neilu omogočila spolne stike z mladoletnimi žrtvami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: