Darja Kocbek

 |  Mladina 47  |  Politika

Med famo, referenco in politično promocijo

V svetu EU pravijo, da tehnično vsa predsedovanja pripravljajo enako in jih ne zanima, katera članica predseduje. In že danes se ve, kdaj bo moral nastopiti kakšen slovenski politik in kaj bo takrat naredil.

Skupaj bo šlo: Jose Manuel Barroso, predsednik evropske komisije, Janez Janša in Jean Claude Juncker, predsednik vlade Luksemburga

Skupaj bo šlo: Jose Manuel Barroso, predsednik evropske komisije, Janez Janša in Jean Claude Juncker, predsednik vlade Luksemburga
© Borut Krajnc

Kaj se bo sploh zgodilo 1. januarja 2008? Kaj sploh pomeni tako imenovano predsedovanje EU? Slovenija bo 1. januarja 2008 za pol leta prevzela predsedovanje svetu EU. To je institucija EU, ki predstavlja države članice. Predsednik države ali vlade predsedujoče države vodi zasedanja evropskega sveta, ki se mu pogovorno reče tudi vrh EU. V prvi polovici leta se evropski svet sestane dvakrat. Marca ima na dnevnem redu v glavnem gospodarske teme, junija pa bolj politične. Obe zasedanji sta redni, zaradi tega pridejo državniki v Bruselj. Od predsedujoče države je odvisno, o katerih temah voditelji na zasedanju razpravljajo, katere sklepe pa samo formalno potrdijo. Avstrijci so se recimo odločili za razpravo o več temah, zaradi tega pa ni bila posebej vidna rdeča nit; Nemci so za državnike prihranili po eno temo, o preostalih so skupaj s sekretariatom sveta poiskali dogovor že na zasedanjih sveta stalnih predstavnikov držav članic pri EU (Coreper) in na zasedanjih ministrskih svetov, kjer odločajo pristojni ministri. Predsednik države ali vlade kot predsedujoči EU vodi še vrhunska zasedanja med EU in drugimi državami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: