Boris Vezjak

 |  Mladina 52  |  Politika

Novinarska prerokba

Spreten manever zanikanja, ki ga podpirajo spremembe v časopisih Delo in Večer, je učinkoval kot samoterapija za nekdanje eksekutorje in rablje v medijskih hišah

Boris Vezjak je filozof, publicist in predavatelj na mariborski Pedagoški fakulteti

Boris Vezjak je filozof, publicist in predavatelj na mariborski Pedagoški fakulteti

Predstavljajte si, da verjamete, da bo prihodnje dni na bencinskih črpalkah zmanjkalo bencina. To se je v naši polpretekli zgodovini že dogajalo, prizori so nekaterim še znani: ljudje so panično drveli kupit bencin na zalogo in zaradi tega je bencina resnično zmanjkalo. Brez takega ravnanja ga ne bi. Zamislite si še, da začnejo krožiti informacije o zlomu neke borze. Tečaji so nizki, indeksi padajo, zato govorice učinkujejo še močneje. Takšne govorice so že večkrat povzročile, da je borza zares doživela zlom. Mehanizmu, pri katerem se zaradi prepričanja akterjev in zgolj zaradi njega uresniči vsebina tega prepričanja, pravimo "samouresničena prerokba". Dejansko stanje se vzpostavi že na podlagi prepričanja ljudi, da se bo vzpostavilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: