Vanja Pirc

 |  Mladina 2  |  Politika

"Od te petletke so ljudje pričakovali preveč"

Z Dr. Srno Mandič, predstojnico Centra za proučevanje družbene blaginje, smo se pogovarjali o vzrokih za vse večje nezadovoljstvo med prebivalci Slovenije

© Borut Peterlin

Lahko vam odgovorim s pomočjo podatkov iz Evropske raziskave o kakovosti življenja v sedanjih 27 članicah EU. Z anketiranjem maja 2004 so zbrali ogromno podatkov o tem, kako ljudje živijo, kaj imajo na voljo in kako so zadovoljni. Ljudje so tudi navedli tiste tri dejavnike, za katere menijo, da najbolj vplivajo na kakovost njihovega življenja. Praktično v vseh državah so se na vrhu znašli dobro zdravje, zadostni dohodki za kritje lastnih potreb in družinski člani, ki so na voljo, ko jih posameznik potrebuje. Ljudje kot nenadomestljive sestavine dobrega življenja torej večinoma vidijo zdravje, dohodek in dobre medčloveške odnose. Vse troje je del njihovega "majhnega sveta" in vsakdanjega življenja in je daleč od velike politike. Obenem so analizirali tudi posredne vplive na kakovost življenja. Med novimi članicami EU je splošno zadovoljstvo z življenjem najbolj povezano z zadovoljstvom glede posameznikovega finančnega položaja. Drugače povedano, v teh državah je dohodek najboljši napovednik splošnega zadovoljstva z življenjem. Sledijo mu zdravje, družinsko življenje in družabno življenje. Drugače je med starimi članicami EU. V nobeni se ni kot najpomembnejši pokazal dohodek, pač pa večinoma zadovoljstvo z družinskim in družabnim življenjem ali z zdravjem. V novih članicah še ni pravih razmer za postmaterialistične vrednote.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: