Kaj je v resnici rekel Havel?

Vse bolj se oddaljujemo od sožitja vseh z vsemi, ki smo tukaj doma, in vse bolj tonemo v politično paranojo preganjanja "sovražnikov"

Dobesedno spravil pa se je na tej svečanosti na Boruta Pahorja z vprašanjem: 'Je mladi predsednik stranke, ki je naslednica ali pa ena naslednic tega izvirnega greha, pripravljen prevzeti nase to odgovornost, ki mu jo nalaga zgodovina?

Dobesedno spravil pa se je na tej svečanosti na Boruta Pahorja z vprašanjem: 'Je mladi predsednik stranke, ki je naslednica ali pa ena naslednic tega izvirnega greha, pripravljen prevzeti nase to odgovornost, ki mu jo nalaga zgodovina?
© Matej Leskovšek

Tudi na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti je govoril premier Janez Janša. Naj bo, saj je bil med najpomembnejšimi osamosvojitelji. V svojem govoru je povedal marsikaj primernega. Pietetno je, da se je ob tej priložnosti spomnil na tiste, ki so branili plebiscitno odločitev, na padle in njihove svojce. Pietetno pa bi bilo, če bi se spomnil tudi padlih nedolžnih vojakov JLA. Žal pa Janša tudi v tem govoru ni mogel brez politične manipulacije. Utemeljeno je njegovo vprašanje: "Zakaj kljub vsem tem uspehom, kljub temu, da Sloveniji vsi priznavajo, da je uspešna (...), zakaj kljub vsemu temu srečujemo ponekod zamorjenost, srečujemo neko nelagodje? Ob teh uspehih ni vedno pravega in iskrenega veselja?" Delno si je že sam odgovoril v govoru ob dnevu človekovih pravic, namreč da obstaja "kakšnih dvesto tisoč naših sodržavljanov", ki živijo "na pragu ali pod pragom tega, čemur pravijo prag revščine". Kako boš vesel, če komaj preživiš ali pa le s pomočjo dobrodelnih organizacij? Vendar zdaj vprašanje sprašuje po eksistencialnem občutju ljudi, po atmosferi v družbi: "Zakaj se leta 2007 odpirajo nekatere stare dileme ..." in "se zdi, kot da smo še vedno sprti"? In: "Od kod torej ta poškodovanost, poškodovanost moralnega okolja?" Sam si odgovori s citati iz govora češkega predsednika Vaclava Havla na novega leta dan 1990, ki je potem, ko je opisal dediščino češkega komunizma, dejal: "Toda to ni naš glavni problem. Glavni problem je v tem, da živimo v moralno kontaminiranem okolju.". To je preciziral: "Govorim o vseh nas, vsi smo se navadili na totalitaren sistem, ga sprejemali kot nekaj trajnega in ga tako pomagali ohranjati. Ne moremo kriviti zgolj nekdanje oblastnike za vse. To bi bilo preveč enostavno. Hkrati pa bi to pomenilo, da ne sprejemamo odgovornosti za to, da danes ravnamo drugače. Neodvisno, svobodno, razumno. Svoboda in demokracija vključujeta udeležbo in zato tudi odgovornost nas vseh. Za nazaj, za danes in za naprej. Če bomo to doumeli, se bo upanje vrnilo v naša srca." Havel odgovornosti za nekdanji komunistični režim ne omeji na oblastnike, na komunistično levico, razširi jo tudi na ljudi, ki so ta režim le pasivno prenašali. Apelira nanje, naj se osvobodijo, naj se iztrgajo sprenevedanju in laži in prevzamejo odgovornost zase nase.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: