Darja Kocbek

 |  Mladina 3  |  Politika

Recesija je v Evropi

Dobri časi se končujejo, finančna kriza ne bo kar izginila

Danes delavci po Evropi opozarjajo na padanje standarda zaradi inflacije. Recesija, o prihodu katere ni več mnogo dvomov, bo prinesla zapiranje delovnih mest.

Danes delavci po Evropi opozarjajo na padanje standarda zaradi inflacije. Recesija, o prihodu katere ni več mnogo dvomov, bo prinesla zapiranje delovnih mest.
© Borut Peterlin

Napoved Ekonomskega inštituta pri Pravni fakulteti za Slovenijo ni ugodna. Decembrska raven naročil podjetij nakazuje umirjanje gospodarske rasti, cenovna pričakovanja se spet obračajo navzgor, primanjkljaj v blagovni menjavi se pospešeno povečuje, so izvedenci inštituta napisali v zadnji številki Ekonomskih gibanj. Podjetja so imela decembra lani za 10 odstotnih točk manjša naročila za izvoz kot decembra 2006, vseh naročil so imela za 7 odstotnih točk manj. Ti podatki še ne nakazujejo prekinitev gospodarske rasti, verjetno pa umiritev. Podobna gibanja naročil kot v Sloveniji ugotavljajo tudi podjetja na ravni EU. Novembra 2007 so bila skupna naročila podjetij v predelovalnih dejavnostih v uniji za 3 odsotne točke nižja kot v enakem mesecu leta 2006. Medtem ko v slovenskih predelovalnih dejavnostih zaloge nihajo, v EU od sredine 2007 stabilno naraščajo, pričakovanja o izvoznem povpraševanju se v predelovalnih dejavnostih v EU slabšajo tako hitro kot v Sloveniji, pričakovanja o skupnem povpraševanju pa še hitreje, pišejo analitiki ekonomskega inštituta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: