Revolucija brez družbenega soglasja

Kako bo novi kazenski zakonik vplival na življenje prebivalcev Slovenije? Predstavljamo najbolj pomembne, nenavadne, vprašljive in v življenja posegajoče spremembe.

Pravosodni minister Lovro Šturm

Pravosodni minister Lovro Šturm
© Matej Leskovšek

Institut zastaranja je eden od najpomembnejših porokov pravne varnosti, saj s pretekom časa, v katerem storilec ne stori novega kaznivega dejanja, zbledi potreba po kaznovanju in zbledijo dokazi. Zastaralni roki se z novim kazenskim zakonikom precej podaljšujejo, tudi do dvakrat (50 let za najhujša in 6 let za najlažja kazniva dejanja) in tako povečujejo represivnost države. Kratki zastaralni roki so namreč bistveni tudi zato, ker silijo sodišča k hitrejšemu obravnavanju zadev. Pri vsem skupaj je čudno, da so povsem nelogično ohranili instituta prekinitve in mirovanja, ki sta mogoča edinole, kadar obstaja delitev na relativne in zastaralne roke. A novi kazenski zakonik odpravlja razlikovanje med relativnimi in absolutnimi zastaralnimi roki, poznal bo le še slednje. Dr. Katja Filipčič z ljubljanske Pravne fakultete se sprašuje, ali to pomeni, "da se v primeru prekinitve zastaranja zastaralni roki sploh nikdar ne iztečejo, da je torej v takšnih primerih uvedena nezastarljivost". Argument piscev zakona in ministrstva, da jih odpravljajo zato, "ker je v praksi v določenih primerih povzročalo nejasnosti in težave", je strokovno gledano neresen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: