Zadnji poraz

Janševa vlada je z regionalizacijo Slovenije tvegala in izgubila. Toda regionalizacija je ustavna obveza. Zato potrebujemo popravni izpit.

Dr. Bogomir Kovač

Dr. Bogomir Kovač
© Arhiv Mladine

Strankarski parlamentarni mlini v državnem zboru so prejšnji teden zaustavili regionalno reformo in s tem končali politično agonijo, ki je trajala od jeseni. Vlada Janeze Janše je tako doživela zadnji in odločilni poraz svojih reformnih prizadevanj. Regionalizacija Slovenije je imela podporo ustavnih sprememb iz leta 2006, tudi EU izjemno spodbuja regionalno samoupravo, bili smo celo na robu političnega konsenza v državi. Toda celoten projekt je kljub temu propadel. Vlada ni pripravila pravih analiz in izračunov, prepozno in slabo je pripravila sveženj zakonov, povsem napačno je ocenila politične interese in moč v volilnem letu. Politični poraz je bil neizbežen in vsi zadnji reševalni manevri so bili zaman. Očitno niti z leve niti z desne ne zmoremo procesirati kompleksnih in avtonomnih državnih reformnih projektov, če jih ne stiskajo protokoli EU. Zato reformna menedžerska nesposobnost in politična nemoč toliko bolj zbujata skrb.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: