Darja Kocbek

 |  Mladina 10  |  Politika

Konec liberalizma

Bodo "reke kapitala, deroče v davčne oaze," počasi presahnile, ker se končuje obdobje nadpovprečnega bogatenja bogatih, ki ga je omogočila globalizacija?

Bogati razumejo utajo davkov kot pravico do samoobrambe in puščajo sodržavljane na cedilu, je ob izbruhu afere zaradi utaje davkov v Nemčiji za časopis Zeit dejal profesor sociologije Michael Hartman. "Živimo v času, ko velik del gospodarske elite družbi obrača hrbet," je dejal. To počne na finančnem področju, čeprav se je po podatkih Inštituta za gospodarske raziskave (DIW) obdavčitev 0,1 promila najpremožnejših državljanov Nemčije znižala z več kot 40 odstotkov leta 1998 na 33 odstotkov do leta 2002. Hkrati se menedžerji in bogataši miselno oddaljujejo od resničnega življenja preostalih državljanov. Številni razmišljajo samo še v mednarodnih kategorijah, iz njihovih misli pa izginjajo nacionalna država in državljani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: