Igor Mekina

 |  Mladina 43  |  Svet

Napisi ali mediji?

Avstrijska politika se je odločila za manj dvojezičnih napisov in manj denarja za slovenske manjšinske medije. Slovenska politika pa na avstrijske grožnje slovenski manjšini sploh ne odgovarja.

Jorg Haider se rokuje z veteranom Ernstom Tischlerjem. Desno je avstrijski predsednik Thomas Klestil

Jorg Haider se rokuje z veteranom Ernstom Tischlerjem. Desno je avstrijski predsednik Thomas Klestil
© dokumentacja Delo

"Manjšina naj se sama odloči, kaj se ji zdi pomembnejše: več dvojezičnih napisov ali podpora otroškim vrtcem in medijem." Tako je na tiskovni konferenci neposredno pred praznovanjem 80. obletnice koroškega plebiscita dejal koroški deželni glavar Jörg Haider. Še istega dne se je skupaj s predsednikom države Thomasom Kleistilom in kanclerjem Wolfgangom Schüsslom znašel na paradi kiča, s katero Koroška vsako leto praznuje dan, ko je leta 1920 večina koroških Slovencev glasovala proti SHS in se obsodila na germanizacijo. Haiderjev govor je bil emocionalen, poln razumevanja in strpnosti; koroški glavar je spomnil na plebiscitno obljubo deželnega zbora iz leta 1920, da "bo dežela svojim slovenskim sodeželanom za vedno zagotovila jezikovne in nacionalne pravice", in z besedami, ki jih doslej na Koroškem še niso slišali, zagotovil, da " je obljuba iz leta 1920 naša zaveza". Za lingvistično dekoracijo različnosti je nato poskrbel predstavnik koroških Slovencev Bernard Sadovnik. Razpoloženje je bilo tako prisrčno, da je celo avstrijski kancler Schüssel odložil že napisani govor in kar s slovenskim stavkom pozdravil navzoče. Tudi predsednik Kleistil je izustil veliko prijaznih o sožitju v pokrajini. Nekaj ur kasneje se je po za promet zaprtem Celovcu razvil slavnostni sprevod, ki se ga slovenska manjšina, z nekaj izjemami, zaradi "spomina na zlovešče čase korakanja in izseljevanja" ni udeležila. Raje je odšla na organizirano "evakuacijo" v Italijo na obisk k tamkajšnji nemški manjšini, ki si je v prizadevanju za strpnost z nekajletnim bombardiranjem italijanskih daljnovodov izborila precej prijaznejše okolje. O morečem ozračju, ki je medtem vladalo na Koroškem, priča tudi to, da se je pred prireditvijo za nastop z dvojezičnimi napisi odločila le občina Bilčovs.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: