Svet 2000

Letos se je sicer še enkrat potrdilo, da so katastrofe in vojne mati evolucije, toda nihče ni letos bolj spremenil sveta kot znanost.

Napad na IMF v Pragi

Napad na IMF v Pragi
© Borut Krajnc

Dr. James Watson, elitni znanstvenik, Nobelovec, odkritelj DNK (1953) in duhovni oče projekta Človeški genom, je nedavno butnil s stolov publiko na prestižni kalifornijski univerzi Berkeley, kjer je imel priložnostno predavanje z naslovom Iskanje sreče. Najprej je prisotnim razložil, da obstaja tesna zveza med barvo kože in spolno slo: "Zato imate latinskega ljubimca, nikoli pa še niste slišali za angleškega ljubimca - le za angleškega pacienta." Mnogi so se že ob tem divje zdrznili. Ko jim je zatem razložil še, da so debeli ljudje precej bolj srečni od suhih in v dokaz priložil slajd z anoreksično manekenko Kate Moss, je nekatere v grozi zgrabil krč. Kaj se gre? To, kar govori, se za Nobelovca ne spodobi! Je to znanost!? Ko je 72-letni genij dodal, da moške bolj privlačijo debele ženske, da izpostavljenost soncu povečuje spolno slo in da plešasti moški bolje seksajo, so nekateri odšli. Zdelo se jim je, da je šel tokrat predaleč. Tisti, ki so ostali, so se le živčno hihitali. Kaj nam bi rad prodal? Nove dogme? Nove hipoteze? Nič, legendarni dr. Watson je hotel s temi malimi, tabloidnimi anekdotami zgolj navezati na izsledke raziskav proteina pom-C, kreatorja različnih hormonov, ki določajo barvo kože, razpoloženje in presnovo maščobe. No, večina tistih, ki so poslušali predavanje, je dahnila, ježeš, kaj pa javno mnenje!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: