Ksenija Hahonina

9. 6. 2005  |  Mladina 23  |  Svet

Zločin in devet let kazni

Tajkunska drama je pustila Rusijo ravnodušno

Po dolgih 583 dneh, toliko je namreč minilo od aretacije nekdaj najbogatejšega tajkuna v Rusiji, je javnost končno dočakala obsodbo - devet let zapora za Hodorkovskega in njegovega kolega Platona Lebedeva. Samo branje obtožnice je trajalo dolgih dvanajst dni, med katerimi je bilo sodišče zastraženo kot še nikoli doslej. Nekaj demonstrantov, ki so pred sodiščem podprli Hodorkovskega, so specialne enote policije spravile v zapor. Nekateri protestniki so bili pretepeni. Gariju Kasparovu, svetovnemu šahovskemu prvaku, ki postaja vse opaznejši igralec tudi v politiki, so policisti zvijali roki.

Amnesty International je po izrečeni kazni izjavil, da sojenje ni bilo pravično. Političarka Irina Hakamada pa je podobno kot drugi opozicijski politiki za obsodbo dejala, da je pika na i: "Oblast se je dokončno odločila za izolirani model razvoja države." Če bi pravosodje izreklo pogojno kazen ali skrajšano - pet let, bi se še lahko pogovarjali o razvoju demokracije. "Rusija se požvižga na cel svet, kajti zaradi ruske nafte bodo državniki pripravljeni požreti mnogo več."

A vse to razburjanje je šlo nekako mimo ruske javnosti. Večurni električni mrk v Moskvi in njeni okolici ter vrsta izpustov za življenje nevarnih kemikalij - to je bilo na medijski tapeti. Koga briga bogataš, če podzemna ne dela? Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da 53 % Rusov o sojenju sploh nima izoblikovanega mnenja. To, da si oligarh zasluži izrečeno kazen, meni 26 % vprašanih, 11 % pa jih je razsodilo, da je devet let za rešetkami premalo. Le pičli 4 % anketirancev menijo, da za sojenje nekdanjemu vodju Jukosa sploh ni pravne podlage oziroma da ni ničesar zagrešil.

Ljudstvo meni, kakor je izjavil generalni direktor Vseruskega središča za preučevanje javnega mnenja, da je Hodorkovski kriv, in upa, da je to začetek dolgotrajnega procesa vzpostavljanja reda in stabilnosti v ruskem gospodarstvu. In upanje ni brez podlage: rusko pravosodje je napovedalo nadaljevanje sojenja Hodorkovskemu, kar lahko pomeni dodatnih pet, šest let za zapahi.

Zakaj?

Narod torej upa, da pravosodje pri spopadanju z rezultati divje privatizacije ne bo selektivno. Saj je temeljni argument zagovornikov Hodorkovskega, da v norih devetdesetih naftni mogotec ni počel nič takega, česar ne bi počeli drugi na hitro obogateni. Zakaj bodo potem zaradi utaje davkov in finančnih prevar sedeli le zaposleni Jukosa? Razlag, ki se medsebojno dopolnjujejo, je več.

1. Ker se je začel spogledovati s politiko, podpirati liberalce in celo namignil, da namerava kandidirati za predsednika. Obsodba je diplomiranemu kemiku Hodorkovskemu in njegovemu kapitalu onemogočila tri kroge predsedniških volitev.

2. Ker se je za naftno nevesto Jukos našel ameriški ženin, kar je v nasprotju z interesi Rusije. Aretacija Mihaila je zaustavila pogajanja ameriških korporacij Exxon Mobil in Chevron Texaco o nakupu delnic naftnega giganta Jukosa.

3. Ker je bil kost v grlu drugih mogotcev, ki so hoteli svoj kos pri razgrabljanju naftnih virov. Med sojenjem je bila Jukosova podružnica Juganskneftegaz, ki načrpa 60 odstotkov Jukosove nafte, še pred razglasitvijo Jukosovega stečaja za 9,35 milijarde dolarjev prodana na dražbi zaradi davčnega dolga. Čez noč je Jukosova hčerka postala del državne naftne družba Rosnef.

4. Ker je Jud. Po mnenju partnerja Hodorkovskega, Leonida Nevzlina, ki je pred sojenjem pobegnil v Izrael, je antisemitizem v Rusiji, ko gre za oligarhe, zelo močan. In skoraj vsi, ki so se znašli pod drobnogledom ruskega pravosodja, so Judi.

5. Ker je Rusija, kjer je razlika med bogatimi in revnimi absurdno velika, potrebovala grešnega kozla - odtok sovraštva in brezupa.

Sedaj se govori o tem, kje bo sedel Hodorkovski. Baje so se direktorji zaporov že strumno postavili v vrsto. Kajti čeprav je Hodorkovski dolžan državi odplačati 117 milijard rubljev kazni in zadolžen še za 117 milijonov rubljev davkov, sebi in drugim še zmeraj lahko privošči udobno bivanje v zaporu. "Nimam več občutno velikih sredstev, vendar obstaja veliko ljudi, ki bi dali denar zaradi mojega imena za moje projekte," je v zadnji izjavi za javnost navedel Mihail.

V zaporu se namerava posvetiti dobrodelnosti: ustanovil bo sklad za podporo ruski poeziji in zvezo pomoči ruskim zapornikom. "Kmalu bom organiziral tiskovno konferenco, na kateri bom povedal o svojih prvih korakih. To bo prvi primer tiskovne izza zapahov v posovjetski zgodovini."

Piar Hodorkovskega je bil tudi prej prodoren: v Moskvi ste lahko na primer dobili zastonj razglednico z njegovo fotografijo za rešetkami in nevsiljivo informacijo o spletni strani z najnovejšimi podatki o sojenju. Nič čudnega ni, da je center za raziskovanje javnega mnenja Levada, ne ozirajoč se na druge raziskave, maja nameril Hodorkovskemu 8,3 % volilcev, ki bi mu na dan raziskave dali svoj glas na predsedniških volitvah. To je približno toliko, kot jih imajo vsi vodilni politiki v Rusiji, razen Putina.