24. 12. 2000 | Mladina 52 | Družba
Konzum 2000
Narin pri Pivki
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
24. 12. 2000 | Mladina 52 | Družba
Narin pri Pivki
telefon 041 536 094.
Pri Andrejevih se med slow obedom sami odločate, kdaj boste hoteli še in kdaj boste vstali od mize, saj gospa Mojca, ki je iz gostilniške družine, večino jedi skuha sproti in skrbi, da stalni gostje nikoli ne naletijo na isto. Sploh pa njenemu podobnega telečjega ajmohta ne dobite nikoder.
Turistična kmetija Arbajter
Skomarje
telefon 03 576 23 90.
Gospodar Konrad razvedri srce z nenarejeno gostoljubnostjo, kakršno bi pričakovali od vseh turističnih kmetovalcev, poleg tega pa v dogovoru z gospodinjo postreže s pod hišo vzrejeno divjačino, zdravimi salamami in zaseko, lastnim vinom in cvetoberom zelenjavnih prikuh. Dober razlog za bivakiranje na Pohorju.
Budnarjeva muzejska hiša
Zgornje Pavlovče nad Kamnikom
telefon 041 545 580.
Po predhodnem naročilu, ki ga zašepetate gospej Ivi na gori zapisani telefon, Vam bo skrbnica in kuharica te etnološke znamenitosti postregla z domačo, po receptih ranjke babice skuhano košto. Jedi, glede katerih se velja prepustiti Ivinemu navdihu in sezonski oskrbljenosti s surovinami, boste zaužili v ohranjeni notranjosti Budnarjevine, med krušno pečjo in bogkovim kotom, kar obeta popolno doživetje.
Trattoria Delizia
Via Enea Silvio Piccolomini 3, Trst
telefon 0039 040 634 979.
"Sporco" Franco, ki vlada v svoji betuli, ne mara za fine manire in je usluge prilagodil le enemu: užitku v svežih, večinoma lastnoročno ulovljenih ribah in plodovih morja, po okusu katerih poseka večino tukajšnjih nobel restavracij. Na jedilniku se dostikrat znajde surov brancin v marinadi, Francov lonec z jastogi in rakovicami, ocvrti in na prtu servirani lignji ter pašta s preostalim šugom. Priporočamo čim manj mestnega afnanja in garderobo za naftno ploščad,
Turistična kmetija Dreisiebner
Špičnik
telefon 02 658 00 11.
Dreisiebnerjevi premorejo enega najlepših razgledov in najpretresljivejših narezkov, kar smo se jih Ilovarjevi letos naužili, sicer pa bodo z neverjetno poceni domačimi specialitetami in vinom pravo izhodišče za obisk okoliških kletarjev. Svetujemo obisk v toplejšem obdobju.
Gostilna Gombač
Lokev na Krasu
telefon 05 767 04 66
Za peščico miz v stari kraški gostilni se dostikrat kar izmenjujejo znanilci kakovosti, gostje z one strani meje, ki tja hodijo na znamenite krače, divjačino in jagenjčke. Če pa v oštariji, kjer so se za komunistične strahovlade mastili že naši starši, nabodete kako cikorijo v solati ali z omako omočite krompirjev kifeljček, boste sploh ugledali Marijo.
Vinotoč Miloš Munih
Trška gora
telefon 041 968 280.
Na Trški gori domuje letošnja zmagovalka sevniške salamijade, katere slastnosti se pridružuje tudi podobna ji špehovka, na izbrano cvičkorodno lego pa med drugim vabi tudi ena boljših gobovih juh, kar so jih letos posrebali Ilovarjevi. Vprašanje je le, kje in kdaj: ko je toplo, na prelestnem vrtu zidanice ali, pozimi, na podstrešju v družbi kolin.
Turistična kmetija Oru
Avber na Krasu
telefon 05 768 51 00.
Pri Orlu vedo za mero zalivanja z na Krasu tako vsiljivim teranom, v katerem se rad kopa tudi njihov mični zajec, sicer pa s pestrostjo in domišljenostjo ponudbe hodijo v zelje tamkajšnjim oštarijam. Priporočamo rezervacijo.
Gostilna Skaručna
Skaručna
telefon 01 83 23 080.
Slavko Žagar in Žagar Slavko sta v okvirih domače ponudbe in z razvejano mrežo dobaviteljev zgradila družinsko gostilno, kakršno si lahko le želiš in v kateri te brez kiksa peljejo od začetnega roastbeefa do zaključnih veleštrukljev. Potrebujete le finance in potrebno prostornino.
Turistična kmetija Šinkovc
Medvedje Brdo
telefon 01 750 11 39
Pri Brenčičevih smo naleteli na ocvirkovco, ki bi si zaslužila redni abonma, v zobe in naprej v možganske centre pa se nam je poleg žlikrofov vtisnila tudi skorjica na njihovem kozličku. Po predhodnem naročilu se na žaru zavrti tudi parkljar ali dva.
Vinotoč Tomažič
Hum v Brdih
telefon 05 304 62 63.
V Tomažičevi kleti se drenja jata kitar in salam, ki zložno, v družbi preprostih briških jedi, kot so frtalja, bela polenta s pršutom in nenadkriljiva rolada iz izkoščičenih svinjskih rebrc, skrbijo za grižljaje med srebanjem iz kozarcev. Lahkotno in lepo tempirano užitkovanje.
Gostišče Veronika
Slivniško Pohorje
telefon 02 603 23 01.
V Veroniko hodijo Mariborčani na divjačino. Ne vidimo razloga, da se jim ne bi pridružili tudi sami, že zaradi imenitnih jetrnih žličnikov v goveji juhi, poznavalskega ravnanja s prebivalci gozda in lahkotnega finaliziranja s strjenkami in šarlotami.
Gostilna Vrh
Vrh nad Buzetom
telefon 00385 52 66 7132.
Če ste se naveličali vohljati za spodobno dozo tartufov ali za bobići na slovenski strani meje, je čas, da si uglasite brbončice na Vrhu, tik nad najbolj bogatim nahajališčem istrskega afrodizijaka. Mimo uveljavljenih, a z vso skrbnostjo skuhanih specialitet istrskih konob in oštarij pa zna gospod Petohleb razveseliti goste tudi s pod peko pečenimi jagenjčki in kozlički ter domačim frizzantejem.