|  Mladina 52  |  Družba

Konzum 2000

Narin pri Pivki

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

 |  Mladina 52  |  Družba

Narin pri Pivki

telefon 041 536 094.

Pri Andrejevih se med slow obedom sami odločate, kdaj boste hoteli še in kdaj boste vstali od mize, saj gospa Mojca, ki je iz gostilniške družine, večino jedi skuha sproti in skrbi, da stalni gostje nikoli ne naletijo na isto. Sploh pa njenemu podobnega telečjega ajmohta ne dobite nikoder.

Turistična kmetija Arbajter

Skomarje

telefon 03 576 23 90.

Gospodar Konrad razvedri srce z nenarejeno gostoljubnostjo, kakršno bi pričakovali od vseh turističnih kmetovalcev, poleg tega pa v dogovoru z gospodinjo postreže s pod hišo vzrejeno divjačino, zdravimi salamami in zaseko, lastnim vinom in cvetoberom zelenjavnih prikuh. Dober razlog za bivakiranje na Pohorju.

Budnarjeva muzejska hiša

Zgornje Pavlovče nad Kamnikom

telefon 041 545 580.

Po predhodnem naročilu, ki ga zašepetate gospej Ivi na gori zapisani telefon, Vam bo skrbnica in kuharica te etnološke znamenitosti postregla z domačo, po receptih ranjke babice skuhano košto. Jedi, glede katerih se velja prepustiti Ivinemu navdihu in sezonski oskrbljenosti s surovinami, boste zaužili v ohranjeni notranjosti Budnarjevine, med krušno pečjo in bogkovim kotom, kar obeta popolno doživetje.

Trattoria Delizia

Via Enea Silvio Piccolomini 3, Trst

telefon 0039 040 634 979.

"Sporco" Franco, ki vlada v svoji betuli, ne mara za fine manire in je usluge prilagodil le enemu: užitku v svežih, večinoma lastnoročno ulovljenih ribah in plodovih morja, po okusu katerih poseka večino tukajšnjih nobel restavracij. Na jedilniku se dostikrat znajde surov brancin v marinadi, Francov lonec z jastogi in rakovicami, ocvrti in na prtu servirani lignji ter pašta s preostalim šugom. Priporočamo čim manj mestnega afnanja in garderobo za naftno ploščad,

Turistična kmetija Dreisiebner

Špičnik

telefon 02 658 00 11.

Dreisiebnerjevi premorejo enega najlepših razgledov in najpretresljivejših narezkov, kar smo se jih Ilovarjevi letos naužili, sicer pa bodo z neverjetno poceni domačimi specialitetami in vinom pravo izhodišče za obisk okoliških kletarjev. Svetujemo obisk v toplejšem obdobju.

Gostilna Gombač

Lokev na Krasu

telefon 05 767 04 66

Za peščico miz v stari kraški gostilni se dostikrat kar izmenjujejo znanilci kakovosti, gostje z one strani meje, ki tja hodijo na znamenite krače, divjačino in jagenjčke. Če pa v oštariji, kjer so se za komunistične strahovlade mastili že naši starši, nabodete kako cikorijo v solati ali z omako omočite krompirjev kifeljček, boste sploh ugledali Marijo.

Vinotoč Miloš Munih

Trška gora

telefon 041 968 280.

Na Trški gori domuje letošnja zmagovalka sevniške salamijade, katere slastnosti se pridružuje tudi podobna ji špehovka, na izbrano cvičkorodno lego pa med drugim vabi tudi ena boljših gobovih juh, kar so jih letos posrebali Ilovarjevi. Vprašanje je le, kje in kdaj: ko je toplo, na prelestnem vrtu zidanice ali, pozimi, na podstrešju v družbi kolin.

Turistična kmetija Oru

Avber na Krasu

telefon 05 768 51 00.

Pri Orlu vedo za mero zalivanja z na Krasu tako vsiljivim teranom, v katerem se rad kopa tudi njihov mični zajec, sicer pa s pestrostjo in domišljenostjo ponudbe hodijo v zelje tamkajšnjim oštarijam. Priporočamo rezervacijo.

Gostilna Skaručna

Skaručna

telefon 01 83 23 080.

Slavko Žagar in Žagar Slavko sta v okvirih domače ponudbe in z razvejano mrežo dobaviteljev zgradila družinsko gostilno, kakršno si lahko le želiš in v kateri te brez kiksa peljejo od začetnega roastbeefa do zaključnih veleštrukljev. Potrebujete le finance in potrebno prostornino.

Turistična kmetija Šinkovc

Medvedje Brdo

telefon 01 750 11 39

Pri Brenčičevih smo naleteli na ocvirkovco, ki bi si zaslužila redni abonma, v zobe in naprej v možganske centre pa se nam je poleg žlikrofov vtisnila tudi skorjica na njihovem kozličku. Po predhodnem naročilu se na žaru zavrti tudi parkljar ali dva.

Vinotoč Tomažič

Hum v Brdih

telefon 05 304 62 63.

V Tomažičevi kleti se drenja jata kitar in salam, ki zložno, v družbi preprostih briških jedi, kot so frtalja, bela polenta s pršutom in nenadkriljiva rolada iz izkoščičenih svinjskih rebrc, skrbijo za grižljaje med srebanjem iz kozarcev. Lahkotno in lepo tempirano užitkovanje.

Gostišče Veronika

Slivniško Pohorje

telefon 02 603 23 01.

V Veroniko hodijo Mariborčani na divjačino. Ne vidimo razloga, da se jim ne bi pridružili tudi sami, že zaradi imenitnih jetrnih žličnikov v goveji juhi, poznavalskega ravnanja s prebivalci gozda in lahkotnega finaliziranja s strjenkami in šarlotami.

Gostilna Vrh

Vrh nad Buzetom

telefon 00385 52 66 7132.

Če ste se naveličali vohljati za spodobno dozo tartufov ali za bobići na slovenski strani meje, je čas, da si uglasite brbončice na Vrhu, tik nad najbolj bogatim nahajališčem istrskega afrodizijaka. Mimo uveljavljenih, a z vso skrbnostjo skuhanih specialitet istrskih konob in oštarij pa zna gospod Petohleb razveseliti goste tudi s pod peko pečenimi jagenjčki in kozlički ter domačim frizzantejem.