24. 12. 2000 | Mladina 52 | Družba
Barve petelinovega repa
Vse, kar ste vedno želeli zvedeti o koktajlih, pa niste imeli kje prebrati
Between the Sheets
Mešanje pijač, kot ga poznamo danes, se je najprej uveljavilo v Ameriki, zato se koktajlom pogosto reče tudi ameriške pijače. O izvoru besede koktajl, v izvirniku cocktail, kroži več zgodb. Najbolj razširjena je tista, ki sega v čas naseljevanja novega kontinenta. Zahodnoevropski priseljenci, še posebej Portugalci in Španci, so s seboj pritovorili tudi peteline. Petelinji boji so namreč sodili med najbolj priljubljene družabne dogodke. Po starem običaju je lastnik zmagovitega petelina iz repa poraženca izpulil nekaj peres, si jih zataknil za klobuk ali kam drugam ter prijatelje povabil na pijačo, ki so jo namešali iz pijač različnih barv. Bržčas je šlo za kakšno predhodnico sangrije, žal pa o tem ni natančno izpričanih podatkov.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
24. 12. 2000 | Mladina 52 | Družba
Between the Sheets
Mešanje pijač, kot ga poznamo danes, se je najprej uveljavilo v Ameriki, zato se koktajlom pogosto reče tudi ameriške pijače. O izvoru besede koktajl, v izvirniku cocktail, kroži več zgodb. Najbolj razširjena je tista, ki sega v čas naseljevanja novega kontinenta. Zahodnoevropski priseljenci, še posebej Portugalci in Španci, so s seboj pritovorili tudi peteline. Petelinji boji so namreč sodili med najbolj priljubljene družabne dogodke. Po starem običaju je lastnik zmagovitega petelina iz repa poraženca izpulil nekaj peres, si jih zataknil za klobuk ali kam drugam ter prijatelje povabil na pijačo, ki so jo namešali iz pijač različnih barv. Bržčas je šlo za kakšno predhodnico sangrije, žal pa o tem ni natančno izpričanih podatkov.
Druga zgodba pripoveduje o lastniku nepremagljivega petelina, ki je v dvobojih gospodarju prinesel veliko denarja. Gospodar je nato odprl krčmo in začel v čast strašnega petelina kozarce za pijačo krasiti s perjem iz petelinovega repa. Tretja izvira iz časov, ko je bil New York še New Amsterdam. Ljubitelji žlahtne kapljice naj bi po prekrokani noči navsezgodaj često zavili v krčmo, kjer so stregla bujna dekleta, ki so tla pometala z metlami iz petelinjega perja. V četrti zvemo, da so konjski mešetarji na divjem zahodu svoje živali pred prodajo napojili z alkoholno mešanico, ki je kljusetom hitreje pognala kri po žilah, prej povešen rep pa se jim je razposajeno dvignil. Beseda cocktail se je takrat menda uporabljala tudi za konja, ki ni bil čiste pasme. Jasno, Francozi ne bi bili Francozi, če ne bi imeli svoje verzije, ki pripoveduje, da so so jim Američani sunili ime, saj naj bi v Bordeauxu že ob koncu 18. stoletja stregli z mešanico pijač, ki se ji je reklo coquetel.
No, kakorkoli že, za pripravljanje koktajlov potrebujete ustrezno opremo, od katere je najpomembnejši ročni mešalnik ali shaker, ter ustrezne kozarce, v katerih mešanico mešate ali čim bolj všečno postrežete. Koktajl mora imeti določen temeljni okus, ki ga prispeva katerakoli močna žgana pijača. Z dodatki, kot so sadni sokovi, smetana, jajca, sirupi, sodavica, tonik, kola ali peneča vina, spreminjamo osnovni okus pijače in ji hkrati odvzamemo prvotno jakost. Na koncu oblikujemo aromo z dodatkom likerja ali biterja. In kot poudarjata Janez Frelih in Alfred Polak v nepogrešljivi knjigi Mešanje pijač iz leta 1987, vsi koktajli so mešane pijače, vse mešane pijače pa niso koktajli.
Mešane pijače se delijo na dve osnovni skupini: na kratke pijače do nekje osmih centilitrov vsebine ter na dolge pijače z vsebino, ki presega osem centilitrov. Koktajle razvrščamo bodisi po času, ko z njimi postrežemo, bodisi po sestavi. V prvo skupino sodijo pre-dinner ali aperitivni koktajli, ki so suhi ali zelo suhi in namenjeni ustvarjanju atmosfere v družbah in na sprejemih; club koktajli, ki so suhi ali polsuhi, strežejo pa se med majhnimi prigrizki; ter težji in slajši after-dinner koktajli, ki pridejo po obroku in podaljšujejo razpoloženje gostov po dobri jedi.
Po sestavi pa se koktajli delijo na lahke aperitivne koktajle, na koktajle iz penečih vin ter na brezalkoholne koktajle.
In še ducat najpopularnejših po izvirnih recepturah:
ALEXANDER
2 cl konjaka
2 cl kakavovega likerja
2 cl tekoče sladke smetane
Mešamo v shakerju.
BETWEEN THE SHEETS
2 cl Bacardi ruma
2 cl Cointreauja
2 cl konjaka
1 brizg limoninega soka
Mešamo v shakerju
BLOODY MARY
4 cl vodke
6-10 cl paradižnikovega soka
3 brizge worcesterske omake
Po želji sol, poper, tabasco in sesekljana stebelca zelene.
Mešamo v gostovem kozarcu.
DAIQUIRI
5 cl Bacardi ruma
1 barska žlica limoninega soka
1 barska žlica sladkornega sirupa
Mešamo v shakerju ali mikserju.
HOT TODDY
4 cl škotskega ali irskega viskija
1,5 cl limoninega soka
1 barska žlica sladkornega sirupa
3 brizge biterja
10 cl vroče vode
Dekoriramo s krhljem limone.
Mešamo v gostovem kozarcu.
KIR ROYAL
1,5 Cassis liker
10 cl penečega vina
Mešamo v gostovem kozarcu.
MANHATTAN
4 cl bourbon viskija
2 cl rdečega vermuta
1 brizg Angostura biterja
Dekoriramo s kandirano češnjo.
Mešamo v kozarcu za mešanje.
MARGARITA
3,5 cl tekile
2 cl Cointreauja
0,5 cl limoninega soka
Dekoriramo s slanim robom na kozarcu.
Mešamo v shakerju.
MARTINI DRY
4,5 cl suhega gina
1,5 suhega vermuta
Dekoriramo z olivo ali lupino limone.
Mešamo v kozarcu za mešanje.
PINA COLADA
1 cl svetlega ruma
3 cl kokosovega likerja Batida de coco
2 cl limoninega ali ananasovega soka
10 cl ananasovega ali pomarančnega soka
Dekoriramo s pol rezine ananasa in kandirano češnjo.
Mešamo v mikserju.
SCREWDRIVER
4 cl vodke
10 cl pomarančnega soka
Mešamo v gostovem kozarcu z nekaj kockami ledu.
TEQUILA SUNRISE
4 cl tekile
12 cl pomarančnega soka
2 brizga Grenadine sirupa
Dekoriramo s krhljem pomaranče in kandirano češnjo.
Mešamo v kozarcu za mešanje.