Max Modic

 |  Mladina 52  |  Družba

Bacardijeva simfonija

Aleš Ogrin, najboljši barman na svetu

Aleš Ogrin, najboljši barman na svetu

Aleš Ogrin, najboljši barman na svetu
© Borut Krajnc

Tako zgleda recept za aperitivni koktajl Bacardi Symphony, ki je z aromo, okusom in izgledom osvojil žirijo na 26. svetovnem prvenstvu barmanov v Singapuru ter letos novembra uradno postal najboljši koktajl na svetu. Bakardijevo simfonijo je virtuozno odigral Vrhničan Aleš Ogrin, že petnajst let član Društva barmanov Slovenije in šef bara v vrhniški gostilni Boter, neformalnem središču ljubiteljev zapeljivih mešanih napitkov. "Na svetovnih tekmovanjih si do neke mere vendarle vezan na sponzorje prvenstva. Lani v Göteborgu je bil kot pokrovitelj prvenstva v Singapuru izžreban Galliano, zeliščni liker zlato rumene barve iz več kot tridesetih rož in zdravilnih zelišč s prijetno aromo po breskvah, janežu in vanilji. Sponzorja moraš obvezno vkomponirati v svojo mešanico. Ostale štiri sestavine so se mi izkristalizirale na rednih srečanjih društva," pravi Aleš.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Max Modic

 |  Mladina 52  |  Družba

Aleš Ogrin, najboljši barman na svetu

Aleš Ogrin, najboljši barman na svetu
© Borut Krajnc

Tako zgleda recept za aperitivni koktajl Bacardi Symphony, ki je z aromo, okusom in izgledom osvojil žirijo na 26. svetovnem prvenstvu barmanov v Singapuru ter letos novembra uradno postal najboljši koktajl na svetu. Bakardijevo simfonijo je virtuozno odigral Vrhničan Aleš Ogrin, že petnajst let član Društva barmanov Slovenije in šef bara v vrhniški gostilni Boter, neformalnem središču ljubiteljev zapeljivih mešanih napitkov. "Na svetovnih tekmovanjih si do neke mere vendarle vezan na sponzorje prvenstva. Lani v Göteborgu je bil kot pokrovitelj prvenstva v Singapuru izžreban Galliano, zeliščni liker zlato rumene barve iz več kot tridesetih rož in zdravilnih zelišč s prijetno aromo po breskvah, janežu in vanilji. Sponzorja moraš obvezno vkomponirati v svojo mešanico. Ostale štiri sestavine so se mi izkristalizirale na rednih srečanjih društva," pravi Aleš.

Zmagovalni koktajl je kljub vsemu timsko delo. Mnenja članov pomagajo uskladiti in čim bolj uravnovesiti okus, saj nobena sestavina ne sme izstopati ali dominirati nad ostalimi. Poleg tega koktajl ne sme biti presladek, presuh ali premočan. "Zelo redko delam z rumom. Pravladujoči sadni okusi niso najbolj zaželeni, toliko manj v deželah, kjer določenih sadežev ne poznajo. Uporabil sem Campari, ki mora biti prisoten v aperitivnih koktajlih, pa še odlično se veže z rumom. Da bi zaokrožil aromo, sem dodal še Grand Marnier, pomarančni liker."

Aleš se je Društvu barmanov Slovenije pridružil leta 1985, tri leta kasneje pa je kot tekmovalec prvič nastopil na gostinskem turističnem zboru in osvojil zlato medaljo. Kar mu je nekako prišlo v kri. Prvenstva so se vrstila, Aleševe lovorike še toliko bolj. Odlični rezultati so ga leta 1992 naposled pripeljali do svetovnega prvenstva barmanov v Torontu, kjer je zasedel nehvaležno, a zanj sanjsko četrto mesto.

Med drugim je bil tudi mentor barmanoma Mitji Acmanu in Klemnu Popitu. Lansko leto so v Göteborgu prvič v zgodovini slovenskega barmanstva osvojili prehodni svetovni pokal narodov, ki ga na mednarodnih kongresih IBA podeljujejo v ciklusu treh let. Aleš je v posamezni konkurenci v mešanju long drinkov osvojil drugo mesto. "Morda Bacardi Symphony ženskam ni tako všeč kot moškim, saj je dokaj suh in prijetno grenak. Pravijo sicer, da je močan, sam pa nimam takega občutka, saj je alkoholna stopnja mešanice relativno nizka."

No, na svetovnih prvenstvih je dekoracija mešanice poglavje zase. "Vsak barman jo mora sam izbrati in pripraviti na licu mesta." Recimo, da skrajšaš postopek in jo prišvercaš že pripravljeno. "Ah, kje pa. To pomeni avtomatično diskvalifikacijo. Uro pred tekmovanjem, ki traja štiri ali pet ur, te s kolegi barmani zaprejo v ločen prostor. Organizator priskrbi kozarce, pribor, pijače in sadje za dekoracijo. Skratka vse, kar si navedel, da potrebuješ. Ves ta čas si pod strogim nadzorom komisije. Niti na WC ne smeš sam. Če koga srečaš, če s kom kontaktiraš, si diskvalificiran. Za pripravo koktajla imaš petnajst minut časa."

Po prihodu iz Singapura mu močno primanjkuje časa. Zaradi vabil na mondene prireditve in prošenj za intervjuje v vodilnih strokovnih revijah, ki prihajajo na Vrhniko z vseh koncev sveta.