Ksenja Hahonina

 |  Mladina 21  |  Družba

Zgodovina v priimkih

Koliko možnosti imate, da postanete častni občan svojega kraja?

Bogdan Osolnik, predsednik Zbora odposlancev slovenskega naroda iz leta 1943, trikratni častni občan (Trebnje 1980, Novo mesto 1980, Kočevje 1983)

Bogdan Osolnik, predsednik Zbora odposlancev slovenskega naroda iz leta 1943, trikratni častni občan (Trebnje 1980, Novo mesto 1980, Kočevje 1983)
© Denis Sarkić

Če ste si iz kakršnih koli razlogov zaželeli postati častni občan v eni od slovenskih občin, vas moramo najprej opozoriti, da s pridobitvijo naziva, razen "časti", ne boste dobili nobenih privilegijev, kakršni so zastonj pogreb ali denarne nagrade. Če pa vas kljub temu častihlepnost žene naprej, morate imeti za sabo koga, ki bo vašo kandidaturo predlagal občinski komisiji za priznanja in nagrade (če te ni, pač drugemu odgovornemu organu občine) - naj bo to stranka, institucija, društvo ali vaš ljubeči sosed. Predsednik ljubljanske komisije za priznanja Janez Železnik je povedal, da je lani komisija prejela 33 prijav k razpisu, letos le 23. Za primerjavo: v občini Bohinj imajo na leto osem do devet kandidatov. V marsikateri občini so zatrdili, da je vsako leto manj prijavljenih - torej, z dobro utemeljitvijo ne boste imeli večje konkurence.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: