Igor Mekina

 |  Mladina 22  |  Družba

Relativen uspeh

Po skoraj desetih letih pogajanj so naslednice SFRJ na Dunaju vendarle parafirale okvirni sporazum o delitvi premoženja in pravic nekdanje SFRJ

Sukcesionarja: Miran Mejak, vodja slovenske delegacije in mednarodni posrednik sir Arthur Watts

Sukcesionarja: Miran Mejak, vodja slovenske delegacije in mednarodni posrednik sir Arthur Watts
© Miha Fras

Pogajanja na Dunaju niso bila enostavna, doživeli smo celo nepričakovano zaostritev, ko je že kazalo, da bo sporazum tokrat morda propadel zaradi zavračanja rešitev, ki jih je vanj ob koncu pogajanj vnesel mednarodni posrednik sir Arthur Watts. Slovenska delegacija pod vodstvom dr. Mirana Mejaka je zavrnila rešitev, po kateri naj bi načelo o jamstvu bank za vloge varčevalcev po krajevnem merilu uveljavilo pravilo glavnega sedeža banke. Takšna rešitev bi Slovenijo obremenila najmanj z milijardo dolarjev dodatnih finančnih obveznosti, saj naj bi za hranilne vloge varčevalcev - na primer Ljubljanske banke v Zagrebu - postala odgovorna matična banka s sedežem v Ljubljani. Ker je njena večinska lastnica država, bi vračanje starih hranilnih vlog samodejno postalo breme slovenskih davkoplačevalcev. In to ne glede na to, da ta podružnica ni imela vpliva na upravljanje svojih deviznih sredstev, ki so ostala v trezorjih takratne centralne banke - Narodne banke Jugoslavije - ali poniknila iz njih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: