MLADINA Trgovina

Pod pretvezo vojne proti terorizmu

Svet je teh 10 let po hladni vojni živel v namišljeni, brezciljni svobodi - zdaj bo živel v strahu pred svobodo

"To jutro je bila napadena svoboda," je 11. septembra, kmalu po napadu na WTC in Pentagon, razkril George Bush. Svoboda je bila hudo ranjena. In dva dni kasneje je poškodbam podlegla. Lahko bi jo sicer rešili, toda ameriški kongres se je raje odločil za evtanazijo. Senat je namreč po hitrem postopku -, po polurni debati! - sprejel zakone (Zakon o boju proti terorizmu 2001), ki dajejo vladnim agencijam pri prisluškovanju tako rekoč neomejena pooblastila. Jasno, ker so se časi spremenili, ker se je človeštvo preselilo na internet in ker so "teroristi" svojo akcijo menda režirali prav prek interneta, ta silna pooblastila ne veljajo več le za prisluškovanje telefonom, ampak tudi in predvsem za prisluškovanje internetu, elektronski pošti in surfanju. Za monitoring. Kaj to pomeni, je na dlani: pod pretvezo vojne proti terorizmu so napadli svobodo... sestrelili zasebnost... in zrušili državljanske pravice. Svoboda govora ni več logična in samoumevna. Tragično. Še toliko bolj, ker bo vojna proti terorizmu "trajala leta in leta", kot je rekel Bush in dodal: "Vojna proti terorizmu je naloga, ki nima konca." Kar pomeni, da bo imela omejena demokracija zelo dolg rok trajanja.

Zato so takoj lansirali vse tiste najbolj neumne klišeje: v vojni je treba žrtvovati zasebnost in omejiti demokracijo... omejitev svobode je upravičena, saj smo v vojni... zoženje državljanskih pravic v času vojne je nam korist... v vojni ima varnost prednost pred demokracijo... ko je ogrožena nacionalna varnost, so človekove pravice drugotne. Tujca, ki ga pravosodno ministrstvo oceni za "grožnjo nacionalni varnosti", lahko odslej pridržijo za nedoločen čas. Magari do smrti. Točno, tudi ta ukrep je izglasoval senat. Tesnobna, panična, napeta, histerična atmosfera, ki so jo ustvarili Bushevi mediji, je bila idealna za lansiranje "protiterorističnih zakonov" - pa ne le zato, ker je omejila svobodo, ampak zato, ker je dosegla, da so se ljudje začeli svobode bati. Nenehno smo poslušali: Napad jim je uspel zato, ker smo preveč odprti! "Amerika je preveč odprta," so ponavljali voditelji države, v kateri je zaprtih več kot dva milijona ljudi! Amerika se je morala še dodatno zapreti. Svoboda je postala nevarna.

"Svet se je spremenil, zato moramo na novo uravnotežiti svobodo in varnost," je rekel Richard A. Gephardt, vodja demokratov. In res, kot so pokazale javnomnenjske raziskave, so se Američani v imenu varnosti in prijetju Osame bin Ladna, "živega ali mrtvega", voljni odreči premnogim svoboščinam. Očitno tudi zasebnosti, ki jo je takoj po napadu zožil prvi paket zakonov in ki jo bo kmalu še dodatno omejil Protiteroristični zakon 2001 (ATA). Predlagatelj: pravosodni minister John Ashcroft. Državljanske pravice bo vzel vrag. Za hišne preiskave ter prisluškovanje telefonom, računalnikom, internetu, surfanju in emailu zdaj ne bo treba več posebnih dovoljenj in odobritev. Imigrante bodo lahko v imenu nacionalne varnosti pridržali - ali pa izgnali - brez sodnega naloga. Tuji obiskovalci bodo opazovani. Sistem nadzorovanja bodo okrepili z novo, bolj sofisticirano tehnologijo (FaceIt kamere). Tožilci bodo imeli vpogled v dosjeje vseh firm, tudi internetnih. Špijonska sistema Echelon (NSA) in Carnivore (FBI), ki je specialist za monitoring elektronske pošte, bosta imela proste roke. FBI in CIA bosta imela sicer polne roke, toda v teh rokah ne bo sodnih nalogov. Teroristom se bo zaplenjalo imetje, za "teroristične zločine" pa se bo izrekala smrtna kazen. Tujci, ki so kdajkoli podpirali "teroristične organizacije", bodo deportirani, pa četudi v času podpiranja te organizacije še niso bile teroristične.

Če dodate še vse druge "protiteroristične ukrepe", kot so poostritev kontrole na letališčih, oborožitev vseh varnostnikov in sestrelitev potniških letal, ki se bodo obnašala sumljivo, pa vam postane jasno, da Big Brother res postaja reality show. Ashcroft je rekel: "V vojni proti terorizmu moramo uporabiti vsa orodja, ki so na voljo - in to takoj." Ne, brez panike, vse to je "v skladu z ustavo", zagotavlja Ashcroft, ki je verjetno hotel reči "Ustava ni samomorilska pogodba", a ga je pred mnogimi leti prehitel Abraham Lincoln.

Zeleno luč bodo ponovno prižgali tudi rasnemu profiliranju, le da bodo v policijskih rasnih profilih črnce zamenjali muslimani, nad katerimi so se začeli znašati že takoj po napadu - obmetavali so jih z molotovkami, bombami, kamni, prašičjo krvjo in grafiti, jih klali in streljali, tudi do smrti, napadali so mošeje, mnogih niso spustili na potniška letala. Ko so dva dni kasneje na letališču aretirali nekaj muslimanov, so mediji oznanili, da so imeli nože in ponarejene dokumente in da so pripravljali "drugi val terorističnih napadov", toda naslednji dan so morali vse preklicati, ker se je izkazalo, da so bili aretirani muslimani brez orožja, brez ponarejenih dokumentov in brez samomorilskih nagnjenj. FBI je potrdil: "Drugega vala terorističnih napadov ni bilo." To je bil le učinek patriotske evforije, medijske histerije in napete atmosfere. Lov na islamske čarovnice je vse spomnil le na to, kako je Amerika dva meseca po japonskem napadu na Pearl Harbor vse Japonce in Američane japonskega rodu, ki so živeli na zahodni obali (120.000!), strpala v koncentracijska taborišča - ob bučni podpori medijev, kongresa in javnega mnenja... kako je v času "vojne" s Francijo leta 1798 izganjala imigrante, ki so veljali za nevarne, in strogo kaznovala tiste državljane, ki so kritizirali vlado... kako je med I. svetovno vojno in še dolgo po njej v imenu Protivohunskega zakona maltretirala Američane nemškega rodu, socialiste, sindikaliste, protivojne aktiviste in vse tiste, ki so kritizirali vlado, akcije ameriške vojske ali pa Protivohunski zakon... in kako je po II. svetovni vojni pustila senatorju McCarthyju, da je linčal in zapiral komuniste.

Ker se je Ashcroftu zazdelo, da senat, ki ga trenutno kontrolirajo demokrati, malce preveč zavlačuje, je poudaril, da je treba Protiteroristični zakon sprejeti takoj, da bi preprečili "drugi val terorističnih napadov". Kar je seveda čisti blef. Protiteroristični zakon predstavljajo kot odgovor na "teroristični napad", v resnici pa gre le za paket ukrepov, ki so jih hotele vladne agencije - FBI, CIA, NSA ipd. - sfurati že pred tem, že v času Clintonovega mandata, toda vedno jih je ustavil strah pred varuhi človekovih in državljanskih pravic. Napad na WTC in Pentagon je tako postal le krinka za lansiranje nove, restriktivne, represivne zakonodaje. Vojna proti terorizmu je le pretveza za zategovanje demokracije. Brez skrbi, vlade širom sveta imajo dovolj vzvodov za boj proti terorizmu, tako da ne potrebujejo še dodatnih "protiterorističnih zakonov".

Ubijanje Deklaracije o človekovih pravicah

Toda Evropski svet ni puščal nobenega dvoma, da so se časi spremenili: napovedal je namreč, da bo "boj proti terorizmu prioriteta Evropske unije". In kako biješ boj proti terorizmu? Očitno obstaja le en sam način, le Busheva pot: omejitev demokracije, svobode in državljanskih pravic. Kaj to pomeni? Tole: da bo treba Deklaracijo o človekovih pravicah popraviti in prilagoditi novim časom. Zakaj? Ker Deklaracija o človekovih pravicah ovira boj proti terorizmu. Z drugimi besedami, znebiti se bo treba tega našega humanističnega, humanitarnega in preveč legalističnega razumevanja človekovih pravic. ES hoče reči: nobene potrebe ni več, da bi človekove pravice še jemali resno! Človekove pravice so stvar preteklosti! Saj ste uganili, kam pes taco moli: ker smo bili preveč občutljivi na kršitve človekovih pravic, smo odprli vrata terorizmu!

EU bo zato sprejela nekatere "protiteroristične ukrepe": vpeljavo "evropskega naloga za aretacijo", ki bo omogočal prosto izročanje osumljencev, in osebne izkaznice z biometričnimi podatki (prstni odtisi ipd.)... identifikacijo vseh terorističnih organizacij, ki delujejo v Evropi, in vseh ljudi, ki te organizacije podpirajo... zaplembo njihovega imetja... neoviran vpogled na bančne račune civilnih oseb... okrepitev varnostnih in obveščevalnih služb... možnost pridržanja vsakogar, za katerega se zgolj sumi, da bi lahko kaj vedel o kakršnikoli teroristični dejavnosti... poostreno kontrolo notranjih mej Unije in še bolj drastično poostreno kontrolo šengenskih mej. In seveda, EU je ustvarila tudi definicijo "teroristične skupine" - to je "strukturirana organizacija, v kateri je več oseb, ki se združijo, da bi zagrešile teroristične prestopke".

In zdaj vprašanje št. 1: kaj vse se kvalificira ta "teroristične prestopke"? Razpon je kakopak velik, heh, kot pri kaki operni pevki, saj vključuje tako umore in ugrabitve kot uničevanje javne lastnine in urbano nasilje, "katerega cilj je zastraševanje in resno spreminjanje ali uničevanje političnih, ekonomskih in socialnih struktur države". Točno, usoda antiglobalistov in podobnih protestnikov je s tem avtomatično zapečatena. Zlahka bodo namreč padli v definicijo "teroristične skupine". Ne bo se več reklo: v Genovi so se zbrali antiglobalisti, da bi protestirali proti družbenim krivicam in mračnim učinkom globalizacije, ampak - v Genovi so se zbrali teroristi, da bi zagrešili teroristične prestopke ter resno spreminjali in uničevali politične, ekonomske in socialne strukture Italije!

Ja, napad na WTC in Pentagon je bil dobra pretveza za vse vlade, da zategnejo demokracijo in državljanske pravice. Država hoče imeti spet vso oblast in zakonodajo, ki bo varovala status quo. Ta zgodba se rola v kompletni Uniji. Vzemite Nemčijo, spet združeno in spet veliko. Tudi nemška vlada je sklenila, da bo žrtvovala dosedanjo obliko demokracije. "Nuja ne pozna zakonov," je zatrobental notranji minister Otto Schily, s čimer je kakopak le citiral Reichskanzlerja Theobalda von Bethmann-Hollwega, ki je ta stavek izrekel leta 1914, ko je začela Nemčija demokracijo prirejati vojni. Tudi zdaj izgleda tako, kot da se Nemčija pripravlja na vojno. Za začetek, v imenu nacionalne varnosti bosta vojska in policija odslej delovali družno in usklajeno... ustanoviti kanijo Nacionalno gardo... osebni podatki in dosjeji bodo zdaj odprta knjiga... begunci in azilanti, ki imajo kakršnekoli stike s terorističnimi organizacijami, bodo aretirani in izgnani, kakor tudi vsi tisti tujci, ki bodo azil "zlorabljali"... vse, ki bodo zaprosili za vize, bo preverila obveščevalna služba... video nadzorovanje se bo intenziviralo... v igro se bo vrnil monitoring določenih skupnosti, ki je Nemčijo razdelil že v sedemdesetih, v času "terorističnih brigad"... in vse osebne dokumente bodo opremili s prstnimi odtisi.

Če bolje pomislite, bo sprememba demokracije drastična. Prvič, vojska bo odslej ukrepala tudi v notranjih zadevah, recimo v primerih malce večje državljanske nepokorščine, kar pomeni, da bo imela zdaj tudi precej večjo moč pri reguliranju družbe, ki se bo tako še bolj militarizirala. Drugič, zasebnost ne bo več vrednota, lepo prosim - ščitenje zasebnosti ne sme ovirati boja proti terorizmu. Tretjič, kršene bodo mnoge človekove in državljanske pravice, saj bo odločanje, kaj je to "stik s terorističnimi organizacijami" in katere tuje organizacije so "teroristične", prepuščeno volji in fantaziji tajnih služb. Četrtič, monitoring bo poskrbel za segregacijo, ki bo imela bodisi politični, socialni, etnični ali pa verski profil. In petič, tujci bodo dokončno padli tudi v uradno nemilost. Kancler Gerhard Schroeder je sicer izjavil, "da v boju proti terorizmu pod nobenim pogojem ne bodo omejevali demokracije", toda to je treba razumeti kot nemško verzijo tega, kar je rekel ameriški pravosodni minister Ashcroft, - da je Protiteroristični zakon "v skladu z ustavo".

Alergija na svobodo

Ali pa vzemite osamljeno in odmaknjeno Avstralijo. Zdi se, da mirno in neobremenjeno zre na ostali svet, z varne distance. Brez panike. In brez histerije. Toda ironično, reakcija avstralske vlade je bila histerična. Hudo histerična. Kot da je komaj čakala na priložnost, da demokraciji, svobodi in državljanskim pravicam zategne varnostni pas. Tudi avstralska vlada je namreč takoj - ironično, tik pred zveznimi volitvami! - najavila temeljit poseg v demokracijo, svobodo in državljanske pravice. Jasno, to je storila pod pretvezo boja proti terorizmu, toda pri tem ni navedla niti enega samega dokaza, da v Avstraliji sploh obstaja kaka teroristična organizacija. Kljub temu so specialci v arabski skupnosti, ki živi v Sydneyju, izvedli brutalno racijo. Kaj so iskali? Kontakte z Osamo bin Ladnom. Niso jih našli. Za sabo so pustili le pretepeno, prestrašeno, terorizirano, ožigosano arabsko skupnost. Brez razloga. Za strah. Nič, vlada, ki je očitno sklenila, da bo nove "protiteroristične zakone" promovirala v napeti, podkurjeni, paranoični atmosferi, je potem izjavila, "da ni nobenih znakov, da bi lahko Avstralija v bližnji prihodnosti postala tarča terorističnih napadov". Aha.

Toda avstralska varnostna služba bo kljub temu dobila zelo široka pooblastila - ljudi bo lahko pridržala in priprla brez kake silne argumentacije. Osebo bo lahko pridržala do 48 ur, toda ne bo ji treba predložiti niti enega dokaza. Še več, v tem času bo lahko priprto osebo zasliševala, česar zdaj ne more. Osumljenec, ki ga lahko pridržijo le za štiri ure, ima namreč zdaj pravico do molka. Ne, ne bo je imel več. Toda pravico do molka bodo izgubili tudi vsi ostali - ljudje bodo morali pričati pred sodiščem, pa četudi ne bodo osumljeni terorističnih dejanj. Ljudi, osumljene ali ne, ki bodo pričanje v zvezi s terorizmom zavrnili, čakajo zaporne kazni. Šur, vse to se bo zgodilo pod pretvezo "boja proti politično motiviranemu nasilju". Ko so mediji in razno razna združenja za zaščito državljanskih pravic vlado povprašale za detajle in dodatne informacije, so dobili kratek odgovor: če bi vam kaj povedali, bi s tem ogrozili nacionalno varnost! Zato bo vlada paket "protiterorističnih varnostnih ukrepov" - podobno kot v Britaniji - sprejela mimo parlamenta, saj veste, da ne bi ogrozila nacionalne varnosti, huh. Avstralija, ki ima že od olimpiade v veljavi zakon, po katerem lahko v "civilne nemire" poseže tudi vojska, bo odločanje o stopnji zasebnosti in demokracije prepustila varnostnim službam in drugim "protiterorističnim agencijam", ki jih bo ščitila absolutna imuniteta. Pod pretvezo vojne proti terorizmu bodo lahko počele vse, kar se jim bo zljubilo. Nikomur ne bodo odgovorne. Nikoli ne bodo krive. Imele bodo carte blanche. In da bodo imele kompletno sliko, bodo spremljale tudi dejavnost Avstralcev v tujini!

Vse vlade širom sveta poudarjajo, da je treba državljane zaščititi pred terorizmom - in to bodo storile tako, da bodo ukinile, omejile in zožile državljanske pravice. Ukrepi, ki jih sprejemajo, so ukrojeni za zatiranje socialnih nemirov in politične opozicije - ja, vsi ti ukrepi so atentat na disidentstvo, na vse tiste, ki se bodo zavzemali za družbene reforme, na vse tiste, ki se bodo upirali statusu quo. Vsi bodo hitro, če ne že kar avtomatično padli v rubriko teroristov. Tudi sindikalni voditelji, levičarji, oporečniki, njihovi simpatizerji, aktivisti, nonkonformisti, protestniki, subkultura, hackerji, antiglobalisti, verske in politične organizacije s protivladnim želom. "Naj stane, kar hoče," kot je rekel britanski premier Tony Blair, ki je le parafraziral to, kar učijo Bush in njegovi - da je treba državljanske pravice nujno uravnotežiti z ogroženostjo nacionalne varnosti. Pomeni: državljanske pravice in nacionalna varnost bodo poslej v obratnem sorazmerju. Nacionalna varnost bo vse - državljanske pravice bodo nič. Še včeraj so bile vse. Vso oblast bodo zdaj dobile varnostne službe, znane ekspertke za državljanske pravice in vprašanja demokracije. Začel se bo nov val nadzorovanja, nadlegovanja, zasledovanja, zalezovanja, prisluškovanja in drugih, že tako rekoč pozabljenih dirty tricks.

Obrazci stare, tradicionalne, "buržoazne" demokracije preprosto ne morejo več obvladovati novih globalnih procesov - preseljevanja narodov, antiglobalističnega gibanja in internetne revolucije. Zato ne preseneča, da so "protiteroristični zakoni" v resnici le represivni zakoni, ki ciljajo imigrante, antiglobalizem in internet. "Protiteroristični zakoni" bodo politični establišment novega svetovnega reda ščitili pred vsem bolj nemirnim ljudstvom, ki ga načenja, razžira in razganja vse večja socialna polarizacija. In ki mu bo ostala le alergija na svobodo.