Igor Mekina

 |  Mladina 48  |  Družba

Haiderjev atomski udar

Kljub temu da sta češki in avstrijski premier dosegla nov dogovor o nuklearki Temelin, Sloveniji niti uspeh češke diplomacije v dogovorih z Avstrijo ne prinaša nič dobrega

"Ali ste zato, da se avstrijski neto prispevki zaradi širitve unije povišajo?"
© Marko Jamnik

"No ja, Schuessel je v težkem položaju, toda verjamem, da je spoznal, da ni mogoče voditi prepričljivih pogajanj s Češko, če že vnaprej izobešaš belo zastavo." Ta posmehljivi stavek koroškega deželnega glavarja Jorga Haiderja na račun predsednika avstrijske vlade v intervjuju za najnovejši Profil morda še najbolje nakazuje tektonske premike, ki so se znova sprožili v avstrijski notranji politiki. Potem ko so namreč raziskave javnega mnenja pokazale, da 55 odstotkov Avstrijcev podpira referendum o pridružitvi novih članic Evropski uniji (in da jih je 35 odstotkov v zadnjem tednu poslabšalo svoje mnenje o EU), so kar trije pomembni deželni glavarji Ljudske stranke (OVP), ki jo vodi zvezni kancler Wolfgang Schuessel, pričeli javno zagovarjali Haiderjevo zunanjo politiko, predvsem v zvezi z razširitvijo EU in češko jedrsko elektrarno Temelin. Avstrijski zvezni kancler se je tako po dolgem obdobju vladanja v "Drnovškovem stilu" znašel v kotu. Če zaostri zahteve do Češke, tvega mednarodno osamitev Avstrije, če pa pogajalskih zahtev ne zaostri, mu grozi razpad vlade. "Adventni čas ne bo miren čas za koalicijo," napoveduje voditeljica Svobodnjaške stranke v Evropskem parlamentu Daniela Rasthoffer. "Grozi nam nevarnost, da bo Ljudska stranka še pred božičem zaprla poglavje energije v pogajanjih z Evropsko unijo. Potem so nove volitve mogoče, še posebej če se bo tudi naš referendum pokazal kot uspeh." To pa bi lahko imelo zelo neprijetne posledice tudi za Slovenijo. Napačna je predstava, da je zaostrovanje vprašanja zaprtjaTemelina (posredno pa tudi nuklearke Krško, odprave avnojskih sklepov in Beneševih dekretov) le muha avstrijske desnice. Zaprtje Temelina zahtevajo skoraj vse avstrijske stranke s Socialistično stranko Avstrije na čelu in celo mnoge nemške stranke. Vse se razlikujejo le v zvezi z metodo pritiska. Najnovejši sporazum med avstrijskim in češkim predsednikom vlade je ta vprašanja zgolj začasno spravil pod preprogo, ni pa jih dokončno odpravil. Kritike sporazuma so takoj prišle iz ust zgornjeavstrijskega deželnega glavarja Puehruja in nekaterih drugih glavarjev, ki so blizu Jorgu Haiderju, avstrijski kancler pa je vprašanje, ali bo dogovor o Temelinu sprejela tudi Svobodnjaška stranka, v prvem intervjuju na avstrijski televiziji pustil “odprto”.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: