Urša Matos

 |  Mladina 10  |  Družba

Odmrznjeni čudeži

Po zaslugi slovenskih strokovnjakov za reproduktivno medicino lahko moški in ženske deponiramo svoje spolne celice in si tako kljub morebitni poznejši neplodnosti zagotovimo lastno potomstvo

Shranjevanje zamrznjenih zarodkov in jajčnih celic v kontejnerju s tekočim dušikom (-196oC).

Shranjevanje zamrznjenih zarodkov in jajčnih celic v kontejnerju s tekočim dušikom (-196oC).

Ko gre za zdravstvo, se mediji posvečajo predvsem iskanju napak, bistveno manj predstavljanju dosežkov. Zaradi tega le redki vedo, da je Ginekološka klinika v Ljubljani eden najpomembnejših centrov za reproduktivno medicino v svetu. V razvoju novosti pri zunajtelesni oploditvi je pred ZDA, pa tudi pred marsikatero razvito evropsko državo. Klinika ugled dosega kljub skromnim sredstvom in dotrajanim prostorom, v katerih delajo njeni vrhunski strokovnjaki. Tako so že pred leti prvi na svetu razvili najoptimalnejši način zamrzovanja zarodkov na razvojni stopnji blastocist. Izum so patentirali in danes ga uporablja že več kot sto klinik po vsem svetu, eden največjih svetovnih proizvajalcev gojišč za zunajtelesno oploditev - dansko podjetje MediCult - pa je prav po metodi slovenskih strokovnjakov začel izdelovati raztopine za zamrzovanje in odmrzovanje zarodkov. Najnovejši dosežek Ginekološke klinike v Ljubljani, ki so ga javno objavili pred kratkim, pa je uspešna zamrznitev in odmrznitev jajčnih celic. Postopek, ki so ga po zgledu skupine italijanskih strokovnjakov razvili v pičlem letu (šlo je za raziskovalni projekt biologinje in vodje laboratorija za oploditev z biomedicinsko pomočjo doc. dr. Irme Virant Klun), je revolucionaren, saj bistveno širi možnosti oploditve neplodnih parov. Po novem bodo namreč tudi ženske (in ne le moški) lahko shranjevale svoj reproduktivni material in tako zaradi prezgodnje menopavze ali drugih razlogov neplodnosti še vedno imele možnost donositi otroka, spočetega z njihovimi lastnimi jajčnimi celicami. A da bi laže razumeli, kakšne možnosti ponuja razvoj, moramo najprej razjasniti nekaj pojmov o oploditvi z biomedicinsko pomočjo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: