Leon Četrtič

 |  Mladina 50  |  Družba

El Chapapote

El Chapapote pomeni danes v galicijščini nekaj grozljivega, čofotanje po smrdljivi in lepljivi nafti, ki izteka iz tankerja Prestige

Ročno čiščenje

Ročno čiščenje
© Leon Četrtič

Pravi šok je zame in tudi za skupino Nemcev pomenilo soočenje z resničnostjo v simpatičnem galicijskem mestecu Muros. Ljudje so tam stoletja živeli od ribištva, nabiranja školjk in pač vsega, kar je povezano z morjem. Poln čistilne vneme, optimizma in želje po pomoči sem se na upravi lokalne skupnosti prijavil kot prostovoljec. Vse je bilo videti organizirano, vendar le na prvi pogled. Za vsem tiči debela plast španske birokracije, ki ne popusti niti pri takšnih nesrečah. Samo za prijavo sem moral potrkati na vrata treh pisarn in nato končno v pravi skoraj uro čakati, da se je pojavila gospa, ki je pristojna za prostovoljce. Natančno sem moral navesti svoje podatke, predvsem koliko dni nameram ostati na tem območju in pomagati odstranjevati nafto. Na območju celotnega onesnaženja je namreč prepovedano čiščenje vsem, ki niso prijavljeni na občinskih uradih. Če te ni na seznamu, ki ga poimensko preverjajo, preden dobiš zaščitno obleko, škornje, masko, rokavice in očala, te izločijo.Vpis na takšen seznam je namreč hkrati tudi zdravstveno zavarovanje. Vse tiste, ki jih ni na takšnem seznamu, vljudno odslovijo. Poleg zaščitnih sredstev ima vsak prostovoljec zastonj na voljo dva suha obroka hrane in pijačo, organiziran avtobusni prevoz iz mesta do plaže, ki je tisti dan določena za čiščenje, in spanje v šolskih telovadnicah ali, kjer to ni mogoče, v velikih šotorih, ki jih je postavila vojska.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: