Veselica v provinci

Odprto prvenstvo Škofje Loke v kuhanju golaža

Po krogu vohunjenja smo se vedno vračali k našemu rodnemu kotličku in z neizmerno slastjo jezikovno ljubili njegovo vsebino.

Po krogu vohunjenja smo se vedno vračali k našemu rodnemu kotličku in z neizmerno slastjo jezikovno ljubili njegovo vsebino.
© Matjaž Žagar

O časti in slavi kanim tokrat spregovoriti, o neizmerni časti in neznanski slavi, ki je doletela Poležuhe (ha, ha, tale začetek pa res zveni nekam homersko veličastno, kot nekakšen uvod v herojsko bitko pred Ilionom), ki so na travniku ob sotočju obeh Sor, tam, kjer so freisinški gospodje testno zadegali morebitno čarovnico Agato Schwarzkoblerico v narasle vode, iz katerih objema jo je hrabro izvlekel strumen kmetič Jurij (no, tole pa že malo diši po nekakšnem visoškem Petru Klepcu), zavzeli kar drugo mesto na odprtem prvenstvu Škofje Loke v kuhanju golaža (oh, pa smo končali v furmanski plehkobi). Vendar pa, vsemu hlepenju po herojstvu navkljub, priznajmo, da navkljub sanjam o gazelastem telesu kakšne Naomi Campbel, neznansko prija stisniti se ob kakšno razmavhano telesce, ki vonja po golažu ali celo kislem zelju. Pa se tod nisem nameril govoriti o kakršnikoli razuzdanosti, ki naj bi to tekmovanje spremljala, le s poetično primerjavo sem želel namigniti, da celo ob takih obskurnih tekmovanjih plane v kri adrenalin, se razbuhtijo strasti in nenadoma celo provinca s svojimi igrami postane slastna. Skratka, ne sodi brat, srce je pač globok in teman tolmun, pa čeprav je ta globina včasih res cenena. In zategadelj se Poležuhi povsem upravičeno sprehajamo prek Mestnega trga z visoko dvignjenimi nosovi ter sem pa tja s pokroviteljsko ljubeznivostjo (in zajedljivostjo) povprašamo tiste luzerje, o, madona, o, a zadnjič pa nekam nisi bil v formi, pa saj drugače znaš dobro kuhati, in se pri tem sladko smejimo v pest.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: