Gregor Cerar

 |  Mladina 23  |  Družba

Glavobol internetnih ponudnikov

Prenosi glasbenih, video- in programskih datotek prek mrež peer-to-peer sestavljajo že več kot 50 odstotkov vsega prometa

© Peter gedei

Sherman Networks, lastnik Kazaa, najbolj priljubljenega programa za izmenjavo najrazličnejših datotek po internetu (peer-to-peer), je minuli teden objavil, da je ta program postal najbolj priljubljen program vseh časov. Z interneta naj bi ga presneli že več kot 230-milijonkrat. S tem je prehitel ICQ, najbolj priljubljen klepetalni (chat) program, ki je bil dolgo najljubši program. Izmenjava glasbenih formatov mp3 in najrazličnejših videozapisov po internetu je najprej postala nočna mora glasbene industrije. Ta neprestano tarna zaradi zmanjšanja prodaje nosilcev zvoka. Prek sodišč ji je uspelo ugasniti univerzalne servise za izmenjavo datotek, kot sta bila Napster in Audiogalaxy, ki sta imela to smolo, da sta bila registrirana na ozemlju ZDA, kjer so pritiski glasbene industrije najmočnejši. Kazaa pa ima uradno sedež na nekem eksotičnem tihomorskem otočku. Soulseek, eDonkey, Grokster, Morpheus, Kazaa in podobni programi omogočajo povsem neodvisno povezavo med uporabniki interneta. Edina možna rešitev za nasprotnike tako imenovanih mrež peer-to-peer (P2P) bi bila razglasitev takšnih programov za ilegalne. Toda ameriška sodišča so že razsodila v prid odvetnikom povezav P2P. Aprila so v sodbi proti Groksterju in Morpheusu razsodila, da so takšne povezave kot klasičen videorekorder. Lahko se uporablja za povsem legalno gledanje filmov ali za snemanje za lastno uporabo, lahko pa tudi za štancanje ilegalnih kopij. A po sodnikovem mnenju nihče nima popolnega nadzora, kaj se v resnici pretaka prek spornih mrež. Glasbena industrija za zdaj vidi luč upanja v spletnih servisih, kakršen je denimo Applov ITunes, iz katerega se glasba lahko presnemava po 0,99 dolarja za kos. Začetki so bili več kot obetavni, zato je vzklilo že nekaj novih podobnih servisov s celo cenejšo ponudbo, kot je ITunesova. Nasprotniki pa trdijo, da ITunes povezuje le uporabnike macov, ki so že pregovorno premožnejši od uporabnikov PC-jev in jim ni težko odšteti še nekaj drobiža.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: