Vanja Pirc

 |  Mladina 8  |  Družba

Sedežnica vrh gore

Zadnje čase smo bili priča številnim okvaram žičnic, pa tudi prisilnim poravnavam smučarskih centrov, zamenjavam lastnikov, ogledom tujih investitorjev. Kaj se dogaja s slovenskimi smučišči?

Krvavec

Krvavec
© Igor Škafar

Prejšnja sreda. Kanin, naše edino pravo visokogorsko smučišče. Nekaj pod 2200 metri nadmorske višine. Smuke željan mladenič iz Tolmina je brezskrbno vstopil v gondolo in ta se je začela vzpenjati. Pa smučar tistega dne ni okusil sladkosti belih strmin. Na odseku, skozi katerega je tisti hip potoval, je namreč iz kolesja izpadla žičničina transportna vrv. Žičnica se je zato avtomatsko ustavila. Brez skrbi, gondola, v kateri je bil smučar, ni zgrmela v globino, kot se je zaradi dotrajanosti nosilne jeklene vrvi zgodilo leta 1979 na Golteh, kjer je bilo nekaj smučarjev tudi huje poškodovanih. Ne, sneto kaninsko vrv je ustavil varnostni sistem. Gondola je tako le obstala v zraku. Gorski reševalci so do ujetega fanta prišli šele čez dve uri in po še dveh urah dela mu je le uspelo spet stopiti na tla. Tisti smučarji, ki so obstali na Kaninu, pa so si morali pomagati sami. Nekateri so v dolino smučali, drugi so jo mahnili peš do nižje ležeče postaje gondolske žičnice, nekateri pa so noč prebili kar v restavraciji vrh Kanina. Zanimivo je, da so sistem, ki je na Kaninu v sredo odpovedal, pred kratkim obnovili in da so takrat zamenjali tudi kolesje in nosilne vrvi. Zakaj je torej prišlo do napake? Direktor Alpskega turističnega centra (ATC) Kanin Aleš Uršič nam je povedal, da je prišlo do podobne okvare, kot je gumidefekt na avtomobilu. Počila je gumijasta obloga na enem od koles.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: