Sebastijan Ozmec

 |  Mladina 19  |  Družba

Včasih trava, danes ekstaza

Evropske cene kanabisa in podcenjenost kemičnih drog botrujejo smrtim mladih

Zabava Eurora v Šempetru pri Novi Gorici 30. aprila. Uredništvo Mladine ne želi sugerirati, da bi bila oseba na fotografiji kakorkoli povezana s konzumacijo substanc, ki se omenjajo v članku. Fotografijo objavljamo zgolj iz estetskih razlogov.

Zabava Eurora v Šempetru pri Novi Gorici 30. aprila. Uredništvo Mladine ne želi sugerirati, da bi bila oseba na fotografiji kakorkoli povezana s konzumacijo substanc, ki se omenjajo v članku. Fotografijo objavljamo zgolj iz estetskih razlogov.
© Peter Kremžar

Skok v Evropsko unijo se je poveličeval in napihoval, ena od priložnostnih zabav pa se je končala s smrtjo dveh udeleženk. Šlo je za evroparti v Šempetru pri Gorici, ki sicer ne slovi kot rejverska romarska pot, tako da niti na poti tja niti na poti nazaj ni bil opažen povečan policijski nadzor za preverjanje obiskovalcev, kot je v navadi okoli Ambasade. Organizatorji so takoj po partiju trdili, da se je zabava "uspešno končala" in "po podatkih pristojnih služb je noč minila brez posebnosti". Nato smo ves teden poslušali razglabljanje populističnih medijev, ki so hvaležno pograbili zgodbo o dveh mladih žrtvah in za distribucijo tabletk neutemeljeno obtožili celo organizacijo, ki skrbi za ozaveščanje celonočnih plesalcev in njihovo zdravje. Težava vendarle ni v organizatorjih takšnih partijev in sorodnih organizacijah, ker ti dejansko ne morejo preprečiti uživanja nelegalnih drog. To so že zdavnaj dojeli tudi sami, saj sedaj skušajo zaslužiti celo z vodo, ki jo rejverji potrebujejo za nadomestitev tekočine, izgubljene s potenjem pri celonočnem plesu po zaužitju ekstazijev (v Gorici je mala plastenka vode stala 700 tolarjev, stranišče s pipami pa se je zamašilo prav na večer partija). Sicer so "bonboni" zaradi nizke cene vse bolj prisotni tudi med šolskimi urami ali kar tako, ob večerih, za boljše počutje. Danes ekstaza, včasih trava.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: