Tomica Šuljić

22. 8. 2004  |  Mladina 33  |  Družba

Jadranska Ibiza

novalja, turistična žur centrala Hrvaške

Aquarius - DJ Phat Phillie in drobec dvotisočglave črede na petkovem nočnem pikniku mešanja znoja, teles in spolov

Aquarius - DJ Phat Phillie in drobec dvotisočglave črede na petkovem nočnem pikniku mešanja znoja, teles in spolov
© Gregor Hvastja

Kakšne četrt ure pešpoti je oddaljeno turistično naselje Gajac, nekaj kilometrov pa sta oddaljena kamp Straško in mestece Novalja, v katerem sicer prebiva največ žurerskih turistov, ki pridejo na otok Pag. Otok je znan po okusnem ovčjem siru ter olivnem olju, čipkarstvo izumira hitreje kot vinogradništvo, domačini pa še vedno delajo nadpovprečno močna vina in tropinovec. Pa vendar je malokaj tako vplivalo na razvoj Novalje kot razmah žur turizma, ki ga dejansko niso načrtovali, pa tudi zdaj jim ni ne vem kako pri srcu.

Ob šesti uri zjutraj se je starki v črnini izvilo pridušanje: "Hudiči!", ko je opazovala polne mize. Začudeni so nad (bio)ritmom mladih, ki so budni, preden vstanejo domačini. Žurerji prvi zasedejo lokale na tamkajšnji promenadi Loža in celo baza domačinov Maun je najprej prepolna zgaranih postav, ki med jutranjim makijatom ali pivom vase tlačijo zajtrke iz bližnjih pekarn in hitrih prehranjevalnic. Preden dopoldne zaspijo, s hrupom zbujajo domačine, za boljše medsosedske odnose pa slovenski ali zagrebški turisti zavrtijo še kakšen turbofolk, domačini pa jim preprosto ugasnejo elektriko ...

Včasih Rimljani, danes purgerji

Novalja je od Zagreba in Ljubljane približno enako oddaljena - štiri ure vožnje po cesti in 20 minut s trajektom, skoraj podobno dolga je pot iz Splita. Na turističnem zemljevidu so jo še nekje v 70. letih prejšnjega stoletja prvi zagledali Slovenci, sledili so Nemci in Poljaki, že med hrvaško domovinsko vojno pa so jo odkrili Zagrebčani. Ti so jo sicer poznali že prej, v devetdesetih pa se je začel razcvet gradnje apartmajev in turističnih hiš. Populacija Novalje, ki sicer šteje 3500 duš, poleti zraste do 50 tisoč. In število raste - samo lani so dokončali več kot 600 novih apartmajev. Glavni mestni trg in izvorno otoško mesto so zameglile bele novogradnje, med katerimi bi bila velika konkurenca za najbolj kičasto novogradnjo leta.

Otok Pag je razdeljen na dva dela - primorski in dalmatinski. Meja med obema svetovoma poteka med najjužnejšim primorskim mestecem, znanim še iz rimskih časov kot Navalis, ter najsevernejšo dalmatinsko točko, plažo Zrće. Na njej je še s konca osemdesetih prvi današnji hit klub Kalypso, v katerem se je podnevi pilo, ponoči pa žuralo. Na drugi strani taiste plaže je bil Disco Zrće, socialistična nočna valilnica poletnih čustev in znanstev srednjeevropskega prostora, takratni DJ-ji pa so večinoma prihajali iz Maribora. Ob obeh objektih na Zrću je takrat diskoteka delovala še v kampu ter v zgradbi, ki je ležala na pol poti med obema in vztrajno spreminjala ime. Nato so prišli purgerji, ki so prinesli noviteto - izvenpenzionsko ponudbo, ki je na plažo prinesla življenje in dogajanje.

Grobe ocene o treh četrtinah zagrebških obiskovalcev na plaži paradiža sploh ne delujejo kot pretiravanje, saj v Zagrebu mladi zadnja leta zganjajo pravo histerijo za Novaljo, Zrćem in vsem, kar se veže nanju. Bum se je začel po zgraditvi dveh klubov na kraju nekdanjega diska, Aquariusa in Papaye. Ta imata svojo bazo v Zagrebu, točneje - Aquarius se je iz kluba ob zagrebškem jezeru Jarun (ob kopici založniških in produkcijskih dejavnosti) preslikal tudi v obmorsko diskoteko, Papaya pa je veriga lokalov na relaciji Zagreb-Bol na Braču-Novalja. Oba na Zrću ponujata 24-urno zabavo na dan, podobno dolgo pa ima šanke odprt Kalypso, ki je kot prvi za zabavo izkoristil plažo in ponudil beach volley ter koktejle. V letih vojne je sameval, zdaj pa doživlja večji razcvet kot kdaj prej. Še posebej v nočeh, ko se pleše na vseh mogočih površinah. Toda nič drugače ni niti v ostalih dveh klubih, niti v manjših objektih na plaži, od koder prav tako seka vso noč. Ob vseh naštetih klubih je polna tudi plaža, kjer se v mraku noči družijo manjše in večje ekipe. Ocene o nočni obiskanosti plaže se gibljejo okoli sedem tisoč, nekateri pa operirajo s številko severno od 20 tisoč.

Šef Aquariusa Dejan Labor nam je pojasnil fenomen "hrvaške Ibize": "Mi nismo potencirali zadeve kot hrvaška Ibiza, drugi nas primerjajo z njo. Glasba in ples teles je podoben, toda ponudba je naša." Ob dveh restavracijah, kafičih v bazenih, sladoledih, masažah in nagradnih igrah tipa najdi-pivo-v-sodu-ledu je beach party zgolj uvod v after beach party, ta pa v tipičen party. To je party otok, plaža pa izpolnjuje počitniška hrepenenja.

K popularnosti Zrća in klubov je pripomogla promocija Novalje kot kraja zabave in razvedrila, pa tudi konkurenca med obema največjima zagrebškima objektoma, ki sta tudi soseda in med seboj tekmujeta v korist obiskovalcev. Papaya se bolj nagiba h konzumentom dance in house elektronskih ritmov, ob žuru v bazenih pa fascinirajo tri nadstropja: glavni uvoženi zabavljač je popoldne na saksofonu, zvečer pa MC-ja in z mikrofonom dviga temperaturo v že tako razgretem ozračju. Ta klub sicer sodeluje v izboru enega izmed tekmovanj za tamkajšnje glasbene zvezde, tako da gledalci njihove lepe nacionalne televizije dodobra poznajo tudi naravne lepote otoka in lepotic Zrća.

Papajci so zaslužni tudi za flajerje Slovenian Sweet Babies za svoje rezidenčne go-go plesalke. Hrvaške štangistke v večernih urah najdete tudi v edinem sorodno usmerjenem lokalu Cocomo; ta ima kot edini lokal licenco za obratovanje v novaljskih popolnočnih urah in tudi po zaprtju privlači mlade turiste, pred njim pa je tudi glavno postajališče minibusov, ki dan in noč vozijo na Zrće. Cocomo ima malce bolj umirjeno ponudbo, poči pa ob dneh, ko je slabo vreme in odpade plaža. Takrat ob šestih popoldne res lahko pomislite, da ste na Ibizi, saj je na nogah pol lokala, na velikem ekranu satelitska glasba in - če ste odporni na štanco - nemoteč ritem. Sicer pa velja drug lokal na Loži (s turbo folk zvočno ponudbo) v novaljskem žargonu za "ambasado" gastarbajterjev iz Bosne, Kosova in Makedonije - tudi Hrvaška je za koga zahod!

Vse za turizem!

To, da pretežno na vsej hrvaški obali ponoči vlada mrtvilo in da na primer v Zadru po pol eni nimate odprtega lokala med tednom, na otoku s pridom izkoriščajo. V noči se promet na križišču pred gozdičkom, kjer pot odpelje na obljudeno plažo, zabaše in dva kilometra vozite kot v najbolj urbanih prometnih špicah. Parkirišče ima ponoči funkcijo razkazovanja moči zvočnih sistemov v avtomobilih, z vsemi odprtimi dvermi in lastnim glasbenim izborom, popiva pa se po nižjih cenah kot v lokalih in klubih. Cene še vedno niso pretirano navite, toda tak dopust zahteva nenehno konzumacijo. Ker plaže ne morejo biti zasebne, vam za parkiranje ob raznih plažah računajo 12 kun na dan, v Novalji pa se prevažanje (zaradi majhnosti mesta in gneče) ne priporoča. K sreči ima otok po dolžini 66 km in ima nešteto tako divjih kot urejenih plaž, pa tudi manjših mest in kampov v divjimi, z bolj klasičnimi do družinskimi tipi turizma.

V sami Novalji umirjenega bivanja ni več. Sicer lahko še vedno podoživite drobce nekdanje idile, če se sredi najhujše pripeke odpravite v kakšno konobo ali se zvečer odpravite na nočni ribolov, toda eksploziji mladosti se ne morete izogniti. Starci so se s klopi na Loži pomaknili na rob tržnice, kjer imajo večji mir; ko pa ob sedmih zvečer katamaran z Reke pripelje polpijane žurerje, ki se jim party začne v bifeju med dvourno vožnjo na otok, je drama popolna. Novaljčani se zgražajo ob scenah, ki si jih niso želeli pred lastnim pragom ali celo v hiši, proti polnim apartmajem pa se ne borijo, saj je prava turistična sezona tod redko dolga tri mesece. Redni vikendaši, med katerimi je precej Slovencev, pa se tudi ne štejejo za "prave" turiste, saj je njihova poraba precej manjša od sezonske.

Ah, Slovenci: naš Marcel, Milan Kučan ali Lojze Peterle letujejo v okolici Novalje, tako kot številni drugi podalpski sosedje. Sicer Slovenko zvečer spoznaš po čevljih, purgerja pa po nakitu in vtetoviranem križu ali Jezusu. Purgerji kaj hitro najdejo boljšo besedo za bejbe iz Dežele kot za domače "sponzoruše," ki jih vlačijo na all inclusive počitnikovanja.

Glede na srednji ali spodnji srednji finančni spekter turistov, katerih mladost je med srednjo šolo in faksom, je jasno, da je Novalja raj pri 20 letih, pozneje pa težje. Vsebinsko pa Novalja ali Zrće sploh ne ponujata velike raznolikosti in kak turist ima po vikendu tavanja med klubi vsega skupaj dovolj. Vseeno kandidatov in povratnikov ne manjka. Kot pravi eden sloganov - ne morete bedeti toliko, kolikor zabave vam lahko ponudijo.