Jure Aleksič

22. 8. 2004  |  Mladina 33  |  Družba

Egipčanski cement

Nova teorija o večnem misteriju gradnje Keopsove piramide

Guy Demortier

Guy Demortier
© Denis Sarkić

O mogočnem Keopsu ne vemo prav veliko, vemo pa, da je bil to izjemno pameten mož, saj je svoje žene pokopal v ločene piramide in se v onstranstvo podal sam. Ker so njegovo grobnico banditi prvič izropali že davno prej, preden so arheologi zanjo sploh vedeli, nam je poleg enega samega petnajst centimetrov visokega kipca za njim ostala tako rekoč samo še velikanska enigma, utelešena v impozantnih dimenzijah njegovega poslednjega počivališča. "Priznani egiptologi so tako rekoč vse do danes ostali zvesti osnovnemu prepričanju, ki gre nekako takole: piramide so naravnost neverjetna zadeva, totalne mojstrovine, za katere sicer ne vemo čisto natančno, kako jim jih je sploh uspelo zgraditi, a so vsekakor vredne vsega našega občudovanja," pravi Guy Demortier, profesor na univerzi Notre-Dame de la Paix v Belgiji in strasten raziskovalec gradnje edinega izmed sedmih čudes sveta, ki se mu je uspelo zares upreti krutemu zobu časa. "Tako stališče pravemu znanstveniku, vsaj fiziku, ne bi smelo zadostovati."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €