Mučeniki paranoje

Kdo so teoretiki zarot in zakaj govorijo vse tiste čudne reči

Mae Brussel

Mae Brussel

Teoretiki zarot pravijo, da Jezus ni umrl na križu. Mel Gibson je ponudil uradno verzijo - Jezus je umrl na križu. Pika. Mel je naredil vse, da bi obveljala uradna verzija. Zelo fanatično. Gibsonator!! Hotel se je odkupiti. Bolje rečeno, hotel je redizajnirati imidž, ki mu ga je navrgel film Teorija zarote, v katerem je igral lunatičnega taksista, ki verjame v vse najbolj dementne teorije zarote. Saj veste - desničarske milice, ki naj bi Ameriko zaščitile pred invazijo Združenih narodov, so v resnici vojaške enote Združenih narodov... vode ne fluorirajo zato, da bi nam zaščitili zobe, ampak zato, da bi nas kontrolirali... vietnamska vojna je bila produkt stave med Howardom Hughesom in Aristotelom Onassisom... spermo vseh Nobelovcev so skrivaj zamrznili... NASA hoče s pomočjo potresa, ki ga bo sprožil space shuttle, likvidirati ameriškega predsednika... in seveda - Oliver Stone je le dezinformator, ki filme o teorijah zarote snema zato, da bi same teorije zarote in teoretike zarot diskreditiral. Mel - alias Jerry Fletcher - je črna luknja paranoje. Na lepem dahne: "Ha, prav sem imel!" In potem hitro doda: "Kaj sem imel prav?" Da bi njegov glas segel v deveto vas, izdaja tudi malo, zasebno, konspiracionistično glasilo "Conspiracy Theory". Mel je videti kot ezoterik, ki je na tem, da postane svetnik. Jasno, prej mora skozi purgatorij... ee, skozi chamber of torture - ko ga v pest dobijo "možje v črnem", ga prelevijo v mučenika. Trpinčenju ni ne konca ne kraja. Hja, Mel komaj preživi citat iz Maratonca. In za ritjo ima vse tajne službe, kar jih je.

Nič, Jerry Fletcher živi v strahu - tipični teoretik zarot. V resnici je tako tipičen, da bi ga teoretiki zarot lahko razglasili za svojega guruja, zavetnika, mučenika in svetnika. Le zakaj ne - konspiracionistični underground je imel vedno svoje guruje, zavetnike, mučenike in svetnike. Vzemite le Mae Brussel, slovito in razvpito konspirologinjo, "madame Defarge paranoje", ki je živela v času, ko še ni bilo interneta, zato si je že na začetku sedemdesetih omislila radijsko oddajo Dialogue - Conspiracy (kasneje World Watchers International), ki jo je prek postaje KLRB, bazirane v kalifornijskem Carmelu (ja, tu je v osemdesetih županoval Clint Eastwood), rolala dolgih 17 let. Pacifiški del Amerike je vsak teden energično, brzostrelno, neusmiljeno in brez make-upa zalivala s svojimi baročno obloženimi teorijami zarote. Recimo: John F. Kennedy je bil žrtev zarote (Bobby Kennedy, Martin Luther King, Malcolm X in guverner Wallace tudi)... vsi politični atentati so delo ultra desne "tajne vlade" (mafija + Svetovni koncil cerkva + letalska industrija + nacistično-belorusko-naftni Solidaris + vojaška obveščevalna služba + Komite za svobodno Kubo)... "tajna vlada", ki financira mehiško šolo Oaxaco, v kateri se urijo poklicni morilci, režira ameriške volitve, nastavlja predsednike in "odstavlja" voditelje, ki ovirajo naftne družbe in trgovino z narkotiki... Howard Hughes ni pokopan tam, kjer naj bi bil pokopan... pokol, ki ga je zagrešil Charles Manson, je bil le del tajne vojaške operacije, s katero so skušali očrniti hipije, rokenrol, kontrakulturo in protivojno gibanje... CIA je zrežirala ugrabitev magnatske Patricie Hearst, teokratski pokol v Jonestownu in Watergate... in seveda - Ameriko in svet v resnici vodi fašistična kabala, ki je zlinkana s Tretjim rajhom.

Če odštejemo Oswalda, je bila to njena najljubša tema - fašizacija Amerike. Po njenem je Amerika podpirala, financirala in oboroževala "hipnotiziranega" Hitlerja, da bi zjebal komunistično Sovjetsko zvezo, po II. svetovni vojni pa je skrivaj uvozila množico nacističnih znanstvenikov, oficirjev in agentov, ki so spremenili tok ameriške zgodovine, bolje rečeno - Ameriko so spremenili v policijsko državo. Tudi v Henryju Kissingerju je videla le nacija, ki mu dirigirata Rockefeller in Wall Street. Nič, Mae, ki je nekaj časa izdajala tudi malo, zasebno, konspiracionistično glasilo "Conspiracy Newsletter", je živela v času dramatičnih in kaotičnih sprememb, atentatov, ameriških vojaških intervencij (Vietnam), hude blokovske in znotrajameriške polarizacije (tradicija vs. sixties revolucija), verske diferenciacije, velike centralizacije politične oblasti, huronske monopolizacije biznisa, regresije "ameriškega sna" in deregulacije vsega, tudi ustave (Watergate, Iran-Contra). Teorije zarote so bile njen ključ do tega pošastnega, demoničnega, srhljivega monolita, do tega dobro organiziranega sovražnika. Še več, teorije zarote so bile orožje, s katerim je hotela razkrinkati in potolči to fašistoidno kabalo in ustvariti svojo malo utopijo - svet brez strahu, bolečine in zla. Hotela je red. In transparentnost. Kot vsi teoretiki zarot. Mae je živela v strahu - teorije zarote so bile znak njenega mučeništva. Zato ne čudi, da jih je spremenila v zen.

Mae Brussel, leta 1922 rojena hči rabina, sicer Nixonovega prijatelja, eks študentka filozofije, je bila do leta 1963 le zdolgočasena losangeleška gospodinja s petimi otroki, ki je križarila med supermarketom, teniškim igriščem in plesnimi vajami, toda po atentatu na Kennedyja in še posebej po atentatu na Kennedyjevega atentatorja, Leeja Harveyja Oswalda, ki se je odvrtel "v živo", pred TV kamerami, se je križarsko vrgla na teorije zarote, ki so tedaj itak postale ameriški hobi, strast, obsesija in mindset. Sistematično je začela brati vse mogoče in nemogoče časopise in si izrezovati članke - jasno, kmalu je nabasala na hude diskrepance. Nič se ni ujemalo. Uradne verzije so bile tako škrbaste, da je lahko vsak uradni, propagandni fakt vedno spodbijala s kontrafaktom - in njeni kontrafakti so postali pravi alter epos. Vse je bilo del zarote, tudi LSD, voda, hrana, zdravila, ultrazvok in "strah pred smrtjo", s katerimi da "tajna vlada" nacijo spreminja v robotskega sužnja. No, Lyndon LaRouche, fašistoidni trockist, je kasneje trdil, da je glavni dispečer mamil britanska kraljeva družina - bend Grateful Dead je bil recimo le LSD-jevski eksperiment britanske tajne službe. Za razliko od Beatlesov, ki so bili eksperiment, s katerim je skušal Rimski klub zjebati Ameriko, kot je zagotavljal dr. John Coleman. A tudi to je bilo kasneje, po Mae, ki je Watergate dešifrirala pred Bernsteinom & Woodwardom (jasno, Nixonove vlomilce je takoj povezala s CIO, mafijo in atentatom na Kennedyja), razkrila, da je CIA leta 1972 pripravljala atentat na predsednika Nixona, in že v šestdesetih opozarjala, da je vse sranje, ki se dogaja, le del igre, s katero skušajo v Belo hišo pripeljati Ronalda Reagana.

Ne preseneča, da je imela tudi teorijo o tem, kdo vse je leta 1981 sodeloval pri atentatu na Reagana, zato jo je tedaj malce "mučil" FBI, ki pa je itak 13 let beležil vse njene premike. In ko je leta 1988 umrla, so njeni verniki trdili, da so ji raka "umetno" povzročili njeni sovražniki. Ali vojska - ali satanisti. Izberite. Kajti Mae je tik pred smrtjo raziskovala satanistične sekte v ameriški vojski. Hej, če so lahko raka "umetno" povzročili Jacku Rubyju, Oswaldovemu atentatorju, so ga lahko tudi Mae, so poudarjali njeni fani, ki so nekrologe običajno začeli takole: "Umrla je Mae Brussel. Vprašanje je le - kdo jo je umoril?" In Mae je imela fane: Larry Flynt - tudi sam žrtev skrivnostnega atentatorja - je bil nor nanjo, John Lennon - kasneje žrtev atentata - je financiral objavo njenega prvega članka, Frank Zappa - ja, tudi njega ni več - pa ji je kupil računalnik. Njen arhiv, njen epski kliping - 39 štiridelnih predalnikov - so po njeni smrti preselili v Santa Cruz... ee, v "Mae Brussell Research Center".

Izgubljeni raj

Mae tako ni dočakala devetdesetih, Dosjejev X in Billa Clintona, ki bi gotovo dobro naelektril njene teorije zarote. Ne pozabite, da so bila devetdeseta visoki čas desne, fundamentalistične konspirologije: slišali smo, da je Clinton Antikrist... da je bil trgovec z orožjem in kokainom... da je hotel Ameriko prepustiti okupacijskim silam Združenih narodov... in da je skušal ustanoviti "ameriški Rajh". In seveda - Mae ni dočakala 11. septembra, ki je postal nova "mati vseh teorij zarote". A po drugi strani - tudi Milton William Cooper, eden izmed najbolj lunatičnih, najbolj fanatičnih in najbolj baročnih konspiracionistov internetne dobe, ni mogel izkoristiti vseh priložnosti, ki mu jih je nudil 11. september. Prekmalu je namreč padel: 6. novembra 2001 ga je v arizonskem mestecu Eagar ubila policija. Ko so ga skušali zaradi davčnih utaj prijeti, je zbežal, z avtom zapeljal v oblast, jo skoraj zgazil, potem nanjo še streljal in celo ranil šerifovega pomočnika. Da tako razvpit teoretik zarot pade pod policijskimi streli? Uf! Najprej pomislite - hej, gotovo je šlo za zaroto. Ne, ni šlo. Na njegovi spletni strani so potrdili uradno verzijo, bolje rečeno - potrdili so, da je to, kar govori policija, čista resnica. Njegovi fani so reagirali tako, kot da je umrl naravne smrti. In res, v nekem smislu je umrl naravne smrti - če teoretika zarote ubije policija, se zdi to nekaj povsem naravnega in samoumevnega. In pričakovanega, se razume. Kako pa naj umre teoretik zarote, če ne pod streli oblasti?

Milton (rojen leta 1943), ki je v svoje teorije vključil vse internetne kabale (piramide, prostozidarje, Sumerce, Illluminatije, Sionsko priorstvo, Rothschilde, Council on Foreign Relations, Vatikan, CIO, EU, Bilderberge, Trilateralo, nacije, komije, harvardsko bratovščino Skull & Bones, Maitrejo, Rockefellerje, Majesty 12, KGB, antisemitske Protokole, NLP-je), je blestel z mnogimi dragulji. Recimo: Kennedyja je v resnici ustrelil njegov šofer. Hej, v Zapruderjevem filmčku se vse lepo vidi! Šur. Ali pa: v TV seriji Tuja nacija so zunajzemeljska bitja igrala zunajzemeljska bitja. Oh, ali pa: "Novi svetovni red" in globalno politiko vodijo zunajzemeljska bitja, ki bodo Ameriko do leta 1998 zbasala v koncentracijska taborišča. Kdor je prebral njegovo knjigo Behold a Pale Horse (1991), ve, da se je invazija zunajzemeljskih bitij že začela - in da Ameriko čaka "totalitarni socializem". Če mu nisi verjel, te je razglasil za agenta CIE.

Ker je bil patološki narcis, je hotel biti za vsako ceno edinstven in izviren, toda vse vrhunce ufologije je žal zamudil, tako da mu ni preostalo drugega, kot da je ufologom rekel: nehajte, to, kar pravite, sem že zdavnaj prebral v dokumentih pomorske obveščevalne službe. Milton je pač trdil, da je bil nekoč agent pomorske obveščevalne službe. Tudi to, da je aids le umetno proizvedeno genocidno orožje, je že zdavnaj prebral v dokumentih pomorske obveščevalne službe - ja, aids so lansirali KGB, Rimski klub, Pentagon in Svetovna zdravstvena organizacija. In zakaj? Da bi ustavili rast prebivalstva. No, ufologi so mu sicer nastavljali pasti, saj veste, za štos so si izmišljali vsemogoče traparije, toda Milton je vedno dahnil le - to sem že zdavnaj prebral! Še celo tistim ufologom, ki slepo verjamejo v Roswell, obdukcijo nezemljanov, Hanger 18, zunajzemeljske ugrabitve, "može v črnem", inscenirani pristanek na Luni, nacistične leteče krožnike, Cydonio in marsovsko poreklo človeštva, se Milton ni zdel dovolj kredibilen. Razlog več, da je bil zelo osamljen, kar pa za teoretika zarot ni nujno slabo - tako lažje pozira kot osamljeni borec proti tiranskim zarotam. Milton je živel kot senzacija, umrl pa kot milenijski mučenik. Zvezne vlade ni več priznaval. Le še paranojo.

Kralj postseptembrskih konspiracionistov je tako postal Michael Ruppert, nekdanji losangeleški policaj, ki - tako kot mnogi konspiracionisti - stalno poudarja, da je insider. V njegovem primeru to pomeni, da je sin kriptologinje, ki je delala za NSA, in letalskega oficirja, ki je sodeloval pri pakiranju špijonskih satelitov, in da je hodil z bejbo, za katero se je izkazalo, da je agentka CIE, ki je koordinirala narko-orožarske posle med organiziranim kriminalom in iranskimi Kurdi. No, po 11. septembru je zaslovel s teorijo, da je CIA vnaprej vedela za teroristični napad na New York in da je sam napad verjetno orkestrirala Busheva administracija. Kot kronsko pričo navaja Delmarta Vreelanda, samozvanega obveščevalca, sicer kriminalca, ki trenutno sedi v kanadskem zaporu, na svoji spletni strani From the Wilderness, bolj ali manj kompilaciji alter faktov in alter teorij, pa ponuja timeline dogodkov, ki "potrjujejo" to teorijo zaroto - hej, temu, ki v njej najde kako napako, ponuja 1.000 dolarjev. Ruppert je svojo teorijo podprl z videom, radijsko oddajo in serijo predavanj - ja, na zahtevnem konspiracionističnem trgu, na katerem dominirajo teorije, da Pentagona ni zadelo letalo, da so bila letala, ki so zadela WTC, prazna in daljinsko vodena, in da je bil napad na WTC le pretveza za uničenje FBI-jevih arhivov, ki so bili v 23. in 24. nadstropju severnega stolpa in ki so bremenili nekatere stebre ameriške družbe (Mobil Oil, Alan Greenspan, Goldman Sachs), je hotel biti konkurenčen.

Michael Ruppert sodi med protirežimske, protibushevske teoretike zarot - za razliko od Laurie Mylroie, ki sodi med prorežimske, probushevske teoretike zarot. V knjigi Bush vs. the Beltway trdi, da CIA in zunanje ministrstvo prikrivata dokaze, da je napad na WTC orkestriral Sadam Husein, da je definitivno posedoval orožje za množično uničevanje in da je bila al-Kajda le krinka iraške obveščevalne službe. Vau! Gospa tudi poudari, da je glavni ameriški sovražnik CIA. Ne, brez tega ni teorije zarote. Toda ironično, bušiji - Richard Perle, R. James Woolsey, Paul Wolfowitz itd. - njenih teorij zarote niso mogli prehvaliti. Ni čudno, heh - gospa namreč službuje v neokonzervativnem think-tanku American Enterprise Institute, kot svetovalka za terorizem pa tezgari tudi v Pentagonu. Ha! Laurie je "njihova". Med konspiracionisti, ki trdijo, da Oswald ni streljal sam in da je bil JFK žrtev globalne zarote, in bušiji, ki trdijo, da Osama bin Laden ni streljal sam in da je bila Amerika žrtev globalne zarote, ni nobene razlike. Oboji itak verjamejo, da je Amerika tako superiorna, da jo lahko presenetijo le z zaroto. Brez te "vere" ni teorij zarote. In brez te "vere" ni Busha, kralja sodobnih konspiracionistov. Ob tem se vam kakopak stoži po Mae Brussel, gospodinji, ki je hotela le malce več transparentnosti in ki je pred davnimi leti rekla: "Amerika je kot Nemčija leta 1932. Milijarde se trošijo za ustvarjanje razdora in terorja ter za razširjanje zmede in strahu."