Ksenja Hahonina

22. 1. 2005  |  Mladina 3  |  Družba

Dži! Ho!

Pasje vprege na rateškem snegu

Sibirski haski naj bi se v svet preselil s Čukotskega polotoka, v teh hladnih krajih je alternativni transport le jelenja vprega.

Sibirski haski naj bi se v svet preselil s Čukotskega polotoka, v teh hladnih krajih je alternativni transport le jelenja vprega.
© Boban Plavevski

"Go! Go!" se je drl vodja krdela - človek na tekmovalnih saneh. Ni hotel, da bi se psi ustavili pred koncem snežne proge in začetkom cestišča, ki so ga zaradi tekmovanja zaprli in zasuli s snegom. Vendar se je psom še pred cesto zazdel zelo zanimiv rumenkast kupček snega. Ne oziraje se na lastnikov obup so se ustavili in začeli kupček temeljito ovohavati. Sledilo je še odločnejše lulanje, medtem ko so druge vprege neovirano letele mimo. "Klobaso na štrik, pa bo!" je glasno pripomnil tekač na smučeh, ki je radovedno opazoval prizor. Organizatorji so se nasmehnili in pomagali vpregi naprej. Eden je pograbil lopato in odstranil moteči element. Toda očitno ne dovolj temeljito, saj se je naslednja vprega na isti točki prav tako ustavila kot začarana.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €