Odredi smrti

Kako je Bush sklenil, da bo prešel v naslednjo stopnjo zastraševanja iraškega prebivalstva

Žrtve odredov smrti v Salvadorju

Žrtve odredov smrti v Salvadorju

Medtem v Iraku - kaos. Ne boj - mesarsko klanje! Upor se širi. Za ameriške okupacijske sile in Iračane, ki z njimi kolaborirajo, ni miru. Niti odrešitve. Kaj šele varnih nebes. Amerika vojno v Iraku izgublja. Irak je postal živi pesek. Pacifikacija ni uspela. In Busheva administracija je vidno obupana in vse bolj živčna. Le zakaj ne? Zastraševalne demonstracije moči in kolektivne kazni niso zalegle - niti sadistično mučenje v Abu Grajbu niti apokaliptično čiščenje Faludže. Niti brutalne "search & destroy" operacije niti "nenamerna" bombardiranja civilistov. Vse to je upornike le še naelektrilo - in jih naredilo bolj kreativne, bolj ofenzivne. Bushevi administraciji, ki je na tem, da dobi novega pravosodnega ministra, Alberta Gonzalesa, duhovnega očeta mučenja "sovražnih borcev", se zato zdi, da je napočil čas za naslednjo stopnjo zastraševanja iraškega prebivalstva - za "salvadorsko opcijo". Kot je namreč 9. januarja poročal Newsweek, Busheva administracija v Iraku načrtuje ustanovitev odredov smrti, jasno, po zgledu zloglasnih odredov smrti, ki so v osemdesetih morili in terorizirali v Salvadorju, kjer je pod tajno taktirko Reaganove administracije divjala "vojna proti komunizmu".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €
  • Polletni zakup ogleda člankov
    75 €
  • Letni zakup ogleda člankov
    149 €
  • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
    14 €