Čas nestrpnosti

oblasti sicer stalno in vztrajno propagirajo idilično podobo Egipta, enotnost, strpnost in usklajenost muslimanskega in koptskega prebivalstva, a medverski spopadi in incidenti se nadaljujejo

Koptski papež Šenuda III. med božično mašo

Koptski papež Šenuda III. med božično mašo
© Matjaž Kačičnik

Najnovejše težave v odnosih med muslimani in Kopti v Egiptu so se začele konec novembra, ko je skrivnostno izginila Constantine Wafaa, žena koptskega duhovnika iz vasi Beheira, ki leži 150 kilometrov severno od Kaira. Brat pogrešane je izginotje prijavil krajevni policiji, ta pa naj bi bila družino nekaj dni kasneje obvestila, da se je Constantine spreobrnila in se menda zadržuje pri neki muslimanski družini v Kairu. Zaskrbljenih Koptov iz Beheire policijska razlaga ni niti najmanj zadovoljila, saj so bili prepričani, da je bila Constantine ugrabljena in domnevno prisiljena spremeniti vero. Začeli so protestirati pred škofijo v Beheiri, medtem pa se je razširila še druga zgodba o izginotju, po kateri naj bi se bila Constantine zaljubila v svojega šefa Mohameda El Marguna, ta pa naj bi jo bil prepričal, da je edini način, da se lahko poročita, če ona prestopi v islam. Egiptovska zakonodaja sicer ne določa, da naj bi bil vsak, ki se želi spreobrniti, najprej napoten v cerkev, kjer naj bi se o svoji želji pogovoril s posebno komisijo, vendar je to v takšnih primerih nenapisano pravilo in uveljavljena praksa. Krajevna policija je Constantine še vedno zadrževala in Kopte, ki so začeli protestirati pred škofijo v Beheiri, vsak dan "hranila" z lažnimi obljubami o izpustitvi, nato pa sporočila, da je duhovnikovo ženo premestila v Kairo. Naslednji dan je nekaj tisoč Koptov protestiralo v Beheiri, Asjutu, mestu v Gornjem Egiptu, kjer živi veliko egiptovskih pravoslavnih kristjanov, in Kairu pred Markovo katedralo v Abasiji, kjer ima sedež koptski papež in patriarh Amba Šenuda III. Ker je protest dobival vse večje razsežnosti in se je vznemirjenje zaradi nastalega položaja stopnjevalo, je papež Šenuda III. telefoniral vodji predsednikovega osebja in ga prosil, naj o dogajanju obvesti predsednika Hosnija Mubaraka. Policija je cerkev nato obvestila, da bo Constantine naslednji dan na voljo za pogovor s cerkveno komisijo. Ker pa se napoved naslednji dan do popoldneva še ni uresničila, je jezna množica pred katedralo, ki so jo obkolili številni pripadniki posebnih protiizgredniških policijskih enot, začela kamenjati policiste. Več deset policistov in demonstrantov je bilo ranjenih, štiriintrideset protestnikov aretiranih, papež pa je protestno odpovedal svojo tedensko mašo in se odločil za prostovoljno osamitev v samostanu v Wadi Natrunu. Pozno zvečer je policija Constantine le izročila cerkvenim oblastnikom. Ti so jo odpeljali na dobro zastraženo tajno lokacijo, javnost pa je morala na konec zgodbe počakati še dober teden. Constantine je tedaj spregovorila in dejala, da se je rodila kot kristjanka, je kristjanka in bo tudi umrla kot kristjanka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: