Gregor Cerar

 |  Mladina 9  |  Družba

Bananska unija

Velike tehnološke korporacije po svoje prepričujejo nezaupljive vlade držav članic EU o koristnostni sprejetja patentibilnosti računalniško izvedenih izumov

"Evropa ne sme postati bananska republika," je sredi februarja v glavnem mestu Evropske unije Bruslju tulilo nekaj sto demonstrantov iz vse Evrope. Opremljeni s transparenti in z zastavami EU, na katerih so bile namesto zvezd banane, so pred uradi EU protestirali zaradi nedemokratičnega sprejemanja evropske direktive o patentiranju programske opreme. EU naj ne bi bila demokratična združba, ampak navadna despotska bananska republika, kjer je demokracija utopija. Vzrok je brezbrižnost evropske komisije in evropskega sveta, ki ne upoštevata niti volje evropskih parlamentarcev niti volje poslancev parlamentov posameznih držav EU. Evropski parlament je namreč z večino glasov zavrnil predlog direktive o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov oziroma o patentiranju računalniške programske opreme po ameriškem vzorcu, kot jo označujejo njeni nasprotniki. Evropski parlament je evropski komisiji s tem sporočil, naj pozabi na sedanji osnutek direktive in naj napiše novega. Tako bi se sprejetje zakonodaje o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov zavleklo za nekaj let. Sedanjemu osnutku sporne direktive nasprotuje tudi večina nemških parlamentarcev pa španski, nizozemski ... V Sloveniji je že nekaj časa dosežen konsenz o podpori sprejetja direktive in v državnem zboru niti ni bilo kakšne večje razprave.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: