Tomica Šuljić

 |  Mladina 21  |  Družba

Kjer so ta beli, so tudi ta rdeči

Partizanske žrtve na domobranskih spomenikih

Spodnja Stara vas - S križcem označeni so bili domnevno pobiti po vojni, tisti brez njega večinoma ne sodijo na to spominsko znamenje.

Spodnja Stara vas - S križcem označeni so bili domnevno pobiti po vojni, tisti brez njega večinoma ne sodijo na to spominsko znamenje.
© Borut Peterlin

Po osamosvojitvi Slovenije je bila ena najbolj poudarjenih teženj slovenske desnice, da označi spomin na tiste, ki so v vojni (ali po njej) padli kot žrtve zgodovine. Akcija se je začela v Novi slovenski zavezi (NSZ) oziroma na pobudo Tineta Velikonje, od tam pa se je razširila po župnijah, iz katerih so bile doma žrtve. "Nastali so farni spominski odbori za postavljanje farnih spominskih plošč," je razložila Meta Velikonja, sestra pobudnika akcije. NSZ je podpirala in spremljala delovanje lokalnih spominskih odborov, ki so na seznamih in popisnih listih zapisovali "domobrance in druge žrtve komunističnega nasilja". Po nekaj letih je jasno, da gre tudi pri teh spominskih znamenjih predvsem za ideologijo, precej manj pa za pieteto do pokojnih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: