Tatjana Jakšič

 |  Mladina 40  |  Družba

Leva, desna, leva, desna ...

Pričakovati je, da bo odnos nove poljske vlade do Evropske unije bolj zadržan, do Združenih držav Amerike prisrčnejši in do Rusije odločnejši

Po parlamentarnih volitvah na Poljskem se je predsednik zmagovite stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslav Kaczynski odrekel tako rekoč zagotovljenemu premierskemu položaju, da ne bi oviral tri četrt ure mlajšega brata Lecha na poti do zmage na predsedniških volitvah. Pričakovati je, da bo odnos nove poljske vlade do Evropske unije bolj zadržan, do Združenih držav Amerike prisrčnejši in do Rusije odločnejši. Zmagovalci nasprotujejo gospodarskim reformam, s katerimi bi milijonom sodržavljanov, ki jih pesti velika brezposelnost, le še otežili že tako ali tako težko življenje ... A bitka za Poljsko še ni končana, kot trdi predsedniški kandidat poražene Državljanske platforme (PO), ki pa je bila tokrat zelo blizu zmagi. Kot po strogih pravilih vojaškega eksercirja Poljska še naprej koraka skozi svojo kratko demokratično zgodovino - leva, desna, leva, desna ... V tem vrstnem redu se izmenjujejo vlade različnega političnega profila, ki pa je različen zgolj na deklarativni ravni, kajti doslej niti levica niti desnica nista bili kaj prida učinkoviti. Pravzaprav levica sploh ni bila posebej leva, desnica pa se prav tako ni ravno trudila, da bi upravičila to najbolj cenjeno postrevolucionarno oznako. To je kristalno jasno tudi poljskim volilcem ali vsaj tistim 18 milijonom Poljakov, ki so volitve namenoma prezrli. Kot pravi ugleden poljski sociolog, iz tega, kar se je dogajalo pred volitvami, torej iz rednega menjavanja levih in desnih vlad, sklepajo, da volitve sploh ne vplivajo na njihova življenja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: