Gregor Cerar

 |  Mladina 14  |  Družba

Poklon domovini

Škofja Loka je kraj, kjer bo stal prvi spomenik, posvečen neodvisni in samostojni državi Republiki Sloveniji ter slovenstvu

Simulacija kipa v prostoru

Simulacija kipa v prostoru

Slovenija bo letos praznovala petnajsto obletnico osamosvojitve. Kmalu po tem jubileju naj bi pred vstopom v Škofjo Loko postavili skoraj osemmetrski spomenik neodvisni in samostojni državi Republiki Sloveniji ter slovenstvu. Čas postavljanja spomenikov, ki smo ga Slovenci preživljali po drugi svetovni vojni, ko je bilo treba zaznamovati vsak pomemben dogodek iz NOB in kraj, kjer se je zgodil, ali pa upodobiti najvišje in najzaslužnejše narodne voditelje, se je po osamosvojitvi nekako iztekel. Med omembe vrednimi nacionalnimi spomeniki so bili le tisti žrtvam vojne za Slovenijo pa žrtvam povojnih pobojev in seveda kip generala Rudolfa Maistra na konju v Ljubljani, ker pač prestolnica ni premogla nobenega konjeniškega spomenika. Potem smo dobili kar dva. Zmagovalnega Jakova Brdarja so postavili nasproti železniške postaje, tedanji obrambni minister in sedanji predsednik vlade Janez Janša pa si je zaželel svojega in je pred obrambnim ministrstvom na stroške davkoplačevalcev postavil še enega generala Maistra; tega je izdelal Boštjan Putrih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: