Boj za nogomet

Kdo je kriv za zatemnitev nogometnih tekem? HRT trdi, da s tem nima nič, Pro plus in Sazas pa nas prepričujeta, da je zatemnitev povzročila HRT

Nogomet brez zatemnitev

Nogomet brez zatemnitev
© Denis Sarkić

Po prvih nekaj tekmah, večinoma pa šele po polovici nogometnega prvenstva v Nemčiji so tako rekoč vsi kabelski operaterji zatemnili hrvaški program HRT 2, ki tudi prenaša prvenstvo. Ponekod sta zatemnjena še nemška programa ZDF in ARD. Urednik športnega programa TVS Igor E. Bergant je v nogometnem "dnevniku" na spletni strani RTV Slovenija posredno priznal, da je nastali položaj posledica tega, da RTV in tudi Pro Plus varujeta svoje interese. Pri SAZAS-u pravijo drugače: "Za HRT 2 je nosilec pravic HRT zahteval, da kabelski operaterji zatemnijo retransmisijo vseh športnih oddaj programa HRT 2 v kabelskih sistemih Republike Slovenije." Dodajajo še, da so posredovali in zahtevali zatemnitev nekaterih kanalov od kabelskih ponudnikov zaradi pritiskov lastnikov pravic, švicarskega podjetja Infront, vendar le za omenjene tri programe. Že mogoče, toda SAZAS je posredoval šele po tem, ko sta nanj pritisnila kupca pravic za Slovenijo Pro Plus in RTV Slovenija. Po besedah sekretarja uprave Združenja kabelskih operaterjev Slovenije Mitje Zupana je pobudnik vsega prav podjetje Pro Plus, ki upravlja Kanal A: "Pro Plus je od Zagreba zahteval zatemnitev, zato so s HRT to zahtevali od nas, pa smo jih zavrnili, saj bi zahtevo morali poslati SAZAS-u, ki je pogodbeni zastopnik v Sloveniji za RTV in za HRT 2 ter za nekatere druge tuje kanale. No, po posredovanju SAZAS-a smo se vendarle vdali." Za vse to naj bi obstajala zakonska podlaga. Takšna naj bi bila tudi evropska praksa, toda zakaj potem prenose lahko spremljamo na nekaterih drugih programih, recimo na francoskem Canal plus in avstrijskem ORF? Tudi sicer, kdor plača kabelskim operaterjem naročnino, v zameno dobi izbrane programe. In hoče nemoteno predvajanje teh programov, ne pa morebitno nižjo naročnino za naslednji mesec. Prav pravico do znižanja naročnine pa je že požegnala Zveza potrošnikov Slovenije: "V zvezi z možnostjo potrošnikov, da zahtevajo znižanje naročnine, bi opozorili na 2. odstavek 116. člena obligacijskega zakona, ki določa, da če je delna nemožnost izpolnitve posledica dogodka, za katerega ni odgovorna niti prva niti druga stranka, lahko druga stranka odstopi od pogodbe, če delna izpolnitev ne ustreza njenim potrebam; sicer ostane pogodba v veljavi, druga stranka pa ima pravico zahtevati sorazmerno zmanjšanje svoje obveznosti. Upoštevajoč to kogentno zakonsko normo bi potrošniki dejansko lahko uveljavljali sorazmerno znižanje naročnine v sorazmerju s številom zatemnjenih programov in trajanjem zatemnitev, saj je bila storitev kabelskih operaterjev z zatemnitvijo nesporno okrnjena in v tem smislu gre za delno neizpolnitev pogodbe."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: