Zdravko Duša

27. 7. 2006  |  Mladina 30  |  Družba

Plavi vragi ob smaragdni Soči

Povojna zavezniška vojaška uprava v Posočju

Vojaki 351. polka pred vojašnico v Bovcu s sliko modrega vraga. Modri vrag je bilo ime njihove divizije. (fotografija iz arhiva Goriškega muzeja)

Vojaki 351. polka pred vojašnico v Bovcu s sliko modrega vraga. Modri vrag je bilo ime njihove divizije. (fotografija iz arhiva Goriškega muzeja)
© Arhiv Goriškega muzeja

Bilo je poleti 1945. Dva mlada moža sta jo ubirala peš ob Soči, od Gorice gor proti tolminskim hribom. Džip, ki se je nekje proti Dolgi njivi narisal na enem od ovinkov tam pred njima, bi bil lahko od katerekoli vojske. Z informacijami sta bila bolj na kratkem. Za njima so bili trije meseci postdomobranske prevzgoje s prekladanjem vreč v splitskem pristanišču. Kratek spogled je odločil, da ne bosta smuknila v grmovje. In tako se je dve minuti kasneje eden od njiju že sklanjal in pobiral čik, ki je priletel z olivnozelenca. Preden se je zravnal, je priletel še zavitek luckystrike. "Dobro je," je rekel. "Amerikani so. Zdaj ne bo manjkalo za kadit."

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!