Bernard Nežmah

 |  Mladina 43  |  Družba

Kdo je Vladimir Kramnik?

Po trinajstih letih dveh vzporednih sistemov je svet dobil spet absolutnega šampiona - Vladimirja Kramnika. Iz laične perspektive slovenskih medijev se zdi, da je šah povsem potonil v medijsko periferijo. Res?

Spopad kot spektakel. Kramnikov dvoboj z Bolgarom Veselinom Topalovom je polnil časopisne naslovnice in priklical v spomin nepozabne dvoboje med Spaskim in Fischerjem, Karpovom in Korčnojem ter Karpovom in Kasparovom. Vsi ti dueli so odločno presegli sam spopad na šahovskih deskah. Utelešali so hkrati še politične bitke in psihološke vojne. Leta 1972 v Reykjaviku za mizo nista sedela nasproti samo Fischer in Spaski, ampak tudi ameriška demokracija in sovjetski partijski totalitarizem, leta 1978 in '81 se nista merila le Karpov in Korčnoj, ampak ljubljenec sovjetske nomenklature in sovjetski emigrant, leta 1984, 1985, 1988 in 1991 ne samo Kasparov in Karpov, ampak tudi novi ruski demokrat proti partijskemu polbožanstvu, in leta 2006 se nista kosala samo Kramnik in Topalov, ampak tudi Rus proti Nerusu. Vsakič pa je na očeh medijev tekla še psihološka fronta: Fischer je leta 1972 izgubil drugo partijo, ker mu niso izpolnili igralnih pogojev, kot je igra pred bolj oddaljeno publiko, Korčnoj je v svojem spopadu protestiral, ker je imel Karpov med gledalci v prvih vrstah parapsihologa Zuharja, ki naj bi s telepatijo oviral Korčnojev um. Karpova je po petmesečnem dvoboju leta 1984 - ko je vodil že 5 : 0, ko je rabil samo še eno zmago, a je tedaj zaigral Kasparov kot prerojen, nanizal tri zaporedne zmage in spravil prvaka Karpova fizično in psihološko na kolena - rešila FIDE, ko je dvoboj prekinila. Kramnik pa je letos izgubil partijo, ker ni hotel za mizo, potem ko je po njegovem vodstvu dveh točk štab Topalova zahteval, da mu prepovejo odhod v njegove toalete, češ da mu tam prek mikroodajnikov sporočajo računalniško preračunane poteze.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: