Gregor Cerar

 |  Mladina 46  |  Družba

Digitalno zalezovanje politikov

Politiki bodo morali vedno bolj paziti, kaj govorijo

Komični country pevec Kinky Friedman, njegov zadnji studijski CD nosi ime 'They Ain't Makin' Jews Like Jesus Anymore', je s svojo nenavadno guvernersko kampanjo prepričal mnogo Teksačanov.

Komični country pevec Kinky Friedman, njegov zadnji studijski CD nosi ime 'They Ain't Makin' Jews Like Jesus Anymore', je s svojo nenavadno guvernersko kampanjo prepričal mnogo Teksačanov.
© Arhiv Mladine

Ameriške kongresne in druge volitve so številne politike po vsem svetu opozorile, da bodo morali v prihodnje med javnimi nastopi ali na zborovanjih bistveno bolj paziti na svoje besedišče. Pa čeprav izrečeno v resnici globoko čutijo v srcih. Posledice so lahko tudi precej drastične, kot je recimo morebiten politični poraz, pa čeprav se je zdela pot do zmage dokaj lahka. Najbolj razvpit primer je afera Macaca. Lepi in nasmejani republikanski senator George Allen je na enem od svojih shodov prijazno pozdravil predstavnika nasprotnikovega volilnega štaba, ki je bil indijskega rodu: "Med nami je tudi Macaca ali kakorkoli mu je že ime. Pozdravimo Macaco." Opice makaki sicer, kolikor je znano, v Indiji veljajo za svete živali. Gospod "Macaca" alias S. R. Sidatha je imel nalogo posneti nasprotnikovo zborovanje. Ali se je ob napadu tradicionalne ameriške južnjaške gostoljubnosti do osebkov drugačnega videza s kamero v rokah že nasmihal ali ne, pač ne vemo. Vemo le, da se je zadnji smejal. Posnetek Allenovega izpada je bil že čez nekaj ur na spletni strani YouTube, ki po merjenju obiskov, tako vsaj trdijo, sodi med deset najbolj obiskanih spletnih strani na planetu. Letos pa mu je revija Time prisodila laskav naslov Izum leta 2006, čeprav obstaja od lani. Vsekakor je največja letošnja zgodba o uspehu, saj ga je trojica "izumiteljev" prodala za 1,65 milijarde dolarjev trenutno največjemu spletnemu igralcu Googlu. Ta je najbrž ugotovil, da s svojim servisom Google video ne bo mogel konkurirati eni najbolj priljubljenih spletnih strani. In jo je raje kupil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: