Gregor Cerar

 |  Mladina 21  |  Družba

Gostovanje z direktivo

Evropski parlamentarci so z veliko večino podprli uredbo o znižanju cen mobilnih klicev v tujini, toda mobilni operaterji že razmišljajo o tihem maščevanju

Le redko se zgodi, da evropski politiki, tako parlamentarci kot komisarji, svoje EU-podanike s kakšno uredbo razveselijo, tako kot so najbrž marsikoga, ki ga je po potovanjih v tujini zabolela glava ob računu za telefonske klice z njegovega mobilnika. Evropski poslanci so z veliko večino podprli uredbo o roamingu, o gostovanju v tujih javnih telefonskih mobilnih omrežjih. Mobilnim operaterjem znotraj EU pa so naložili, da bodo morali že v roku enega meseca drastično znižati cene za gostovanja svojih uporabnikov v tujih omrežjih. V povprečju naj bi se cene za gostovanja na območju EU spustile celo za več kot 75 odstotkov. Evropska komisija se je odločila, da je EU pač enoten trg, zato bi pri mobilni telefoniji morale povsod in za vse veljati enake cene. Pri zaračunavanju klicev je vladal kar nekakšen kaos, saj je vsak operater svojim uporabnikom zaračunaval, kolikor se mu je pač zdelo ustrezno. Tako smo lahko prebrali, da so Britanci za klice v domovino plačevali v Franciji, Italiji, na Portugalskem in v Španiji okoli 0,95 evra na minuto, iz Slovenije in Malte pa 1,23 evra, Ciprčani pa so recimo v Belgiji plačevali za klice kar 3 evre za minuto. V skladu z novo EU-uredbo pa bodo cene za minuto pogovora v tujih omrežjih za odhodne klice lahko znašale največ 49 centov, naslednje leto 46 centov, čez dve leti pa le še 43 centov. Enako je z dohodnimi klici oziroma če vas kdo pokliče, ko ste recimo na potovanju v tujini, ali bolje, kje v "domovini" EU. Dohodni klici bodo prvo leto cenjeni na največ 24 centov, nato 22 centov in na 19 centov. Uredba naj bi veljala največ tri leta, EU pa pričakuje, da se bo v teh treh letih uredil trg in da se bodo cene še naprej zniževale. V nasprotnem primeru pa bo prišlo do razmislekov o novi uredbi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: