Beli črnec

Umrl je Norman Mailer, ki ga je bilo tako nemogoče kategorizirati kot ameriško identiteto in ki je bil tako iracionalen, da je vsak poskus, da bi ga razložili racionalno, iracionalen

19. novembra 1960 je Norman Mailer na zabavi zaklal svojo ženo. Ne do smrti. Toda resno, hudo, z nožem. Ne da je kdo vedel, da jo je zaklal. Policije niso poklicali, pa četudi je njeno srce zgrešil le za las. Ranjeno, krvavo, dvakrat prebodeno ženo, Adele, so sicer odpeljali v bolnišnico, toda ni rekla, da je padla po stopnicah, ampak da je padla na razbito steklo. Bila je sobota. Da jo je v resnici zaklal njen mož, razvpiti Norman Mailer, je policiji razkrila šele v ponedeljek zvečer. Iz preprostega razloga: Mailer je v ponedeljek dopoldne nastopil na TV, v showu Mikea Wallacea, kjer je najavil svojo kandidaturo za župana New Yorka. Zato je Adele sklenila, da do nadaljnjega molči, pa četudi je dala negovalkam vedeti, da svojega moža noče videti. Ironično, Mailer na TV ni najavil le svoje kandidature, ampak je en passant - očitno kot glavno topiko svoje predvolilne kampanje - načel tudi problem sodobne delinkvence in poudaril, da je nož izraz moškosti sodobnega delinkventa. Tedaj je bilo že splošno znano, da je obseden z moškostjo, ne le s svojo, ampak s samim konceptom moškosti, možatosti, moškega spola, zato njegova tirada o nožu kot izrazu moškosti ni nikogar presenetila - hej, le kako bi bila lahko Mailerjeva predvolilna kampanja intonirana drugače? Njegovi egotripi so imeli vedno rob. Ostrino. No, rezilo. A to še ni bilo vse: med predvolilno kampanjo je kanil prebrati tudi svoje odprto pismo Fidelu Castru, v katerem je na vse pretege hvalil Castra in ugotavljal, da je brutalna in krvava revolucija, ki poteka na Kubi, še vedno boljša od mučne in prikrite represije, ki poteka v Ameriki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: