Najslavnejši zbor občanov na svetu

Tretjega januarja bodo v Iowi volitve, ki bodo pokazale, katera predsedniška kandidata imata največ možnosti. Zakaj je to laž?

Ko je Bog ustvarjal svet, je mislil na Ameriko. In ko je ustvarjal Ameriko, je mislil na Iowo. Ali bolje rečeno: ko je ustvarjal Iowo, je mislil na Ameriko. Najprej je ustvaril Iowo - in šele potem Ameriko. Temu lahko rečete božja previdnost - ali pa ameriški volilni sistem. Iowa namreč stoji na začetku ameriškega volilnega procesa. Iowa je ta, ki ga požene. V Iowi se pred vsakimi predsedniškimi volitvami sproži proces selekcioniranja predsedniških kandidatov. V tem smislu naj bi bila Iowa nekaj takega kot afirmacija malega človeka - dokaz, da ameriško politiko ustvarja mali človek, ki je daleč od Washingtona, daleč od etabliranih, skorumpiranih, klanovskih, odtujenih centrov moči. Iowa je vukojebina - majhna, ruralna, pretežno kmetijska, mesnopredelovalna, tornadna, skoraj scela belska, razmeroma pobožna in konservativna zvezna država na srednjem zahodu, ena sama ravnina, pravi božji vrt, ukleščen med Illinois, Wisconsin, Nebrasko, Južno Dakoto, Minnesoto in Missouri. Nič, le mali ljudje, ki jih je malo več kot Slovencev (tri milijone) in ki Hawkeye Point, svojo najvišjo goro, slavijo in častijo tako kot Slovenci Triglav, pa četudi meri le 509 metrov. Amerika pa slavi in časti Iowo, ki je padla z neba - in postala "ključ" do novega ameriškega predsednika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: