Med globalno realpolitiko in novodobniško fikcijo

Ko je na eni strani beseda, pa čeprav glasna, na drugi pa tudi dolga trda palica, ne more biti vprašanje, na katero stran se postaviti

Dr. Aleš Črnič, FDV, predstojnik Oddelka za kulturologijo

Dr. Aleš Črnič, FDV, predstojnik Oddelka za kulturologijo
© Miha Fras

V Tibetu so marca spet izbruhnili nemiri. To zadnja desetletja ni nič nenavadnega, le da gre tokrat za množični protest proti kitajski vladavini, v katerem tibetanski protestniki uporabljajo tudi nasilna sredstva, nemiri pa so se razplamteli še v sosednjih provincah. Ob 49. obletnici krvave zadušitve prvega velikega tibetanskega upora, ki mu je sledil beg dalajlame z večino nacionalne elite v Indijo, so razmere očitno spet dosegle vrelišče. Štirinajsti dalajlama, za Tibetance nesporna duhovna in politična avtoriteta, poziva kitajsko vodstvo k umiritvi razmer in predvsem k odpravi represije, s katero se je odzvalo na zadnje proteste. A vodja kitajske komunistične partije je v izjavah neomajen: "Dalajlama je volk v meniških oblačilih, hudič s človeškim obrazom in srcem zveri." Pa čeprav domnevni krivec za izbruh protestov najbolj razgretim Tibetancem grozi z odstopom z vseh funkcij, če ne bodo nehali z nasiljem. Kaj se torej dogaja? Gre za še en legitimen upor Tibetancev proti skrajnim razmeram, ki so posledica polstoletne kitajske represije, ali pa zgolj za novo rovarjenje emigrantske klike, ki zaradi izgube zgodovinskih privilegijev po 'osvoboditvi' in modernizaciji Tibeta skuša ogrožati kitajsko celovitost?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: