, 12:00  |  Politika

Mladinina volilna napoved: DeSUS prehitel Viranta?

Mladina meri vsak dan!

Objavljamo prvo volilno napoved, ki je rezultat tridnevne meritve. SDS vodi s 32,4 odstotka podpore, sledi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića s 25,1 odstotka, na tretjem mestu je SD z 12,1 odstotka. Na četrtem mestu je presenetljivo DeSUS s 6,6 odstotka, sledi mu Državljanska lista Gregorja Viranta s 6 odstotki. Stranki, ki naj bi se še uvrstili v državni zbor, sta SLS s 5,3 odstotka podpore in NSi s 5,2 odstotka podpore.

Mladina in Ninamedia tudi letos edini izvajata tako imenovano kontinuirano meritev ali tracking poll. Anketirati smo začeli v petek 25. novembra, merili pa bomo do vključno petka 2. decembra. Danes objavljamo prvo napoved, naslednje dni bomo objavljali vsak dan seštevek rezultatov zadnjih treh dni. Dnevni vzorec je 200 realiziranih anket, napoved objavljamo na 600 realiziranih anket. V sredo bomo imeli prvi trendni graf. Takrat bo tudi jasno, kakšna so gibanja volivcev in kako močna so.

Leta 2008 je Mladina skupaj z Agencijo Ninamedia izvedla zaporedno vsakodnevno merjenje javnega mnenja v zadnjem tednu pred volitvami: in prav naša anketa je edina pravilno napovedala, da je stranka SD štiri dni pred dnevom volitev prevzela vodstvo in da bo na volitvah zmagala.

Leta 2008 smo anketo izvajali po naslednjem konceptu: vsak dan smo naredili anketo, v katero smo vključili 150 anketirancev. Prvi in drugi dan rezultatov nismo objavili, ampak smo to storili šele v trenutku, ko smo imeli rezultate treh zaporednih dni. Nato samo vsak naslednji dan spet izmerili mnenje dodatnih 150 volivcev, iz rezultatov izločili prvi merjeni dan in s tem vsak dan dobili nov rezultat, ki nam je jasno pokazal spremembe v volilnem razpoloženju. Teden dni pred volitvami ni bilo resnega dvoma, da bo 21. septembra 2008 na volitvah zmagala SDS, enako je kazalo tudi v torek, 16. septembra, v sredo je prišlo do izenačenja, nato pa je SD povedla. Hkrati je prišlo do selitve glasov od LDS in Zares k SD. Očitno je bilo, da so se na levici volivci pragmatično odločili, da bodo volili SD Boruta Pahorja, ne pa svojih prvoizbranih strank, le da bi preprečili zmago SDS Janeza Janše.

Se lahko letos to ponovi?

Mladina in Ninamedia sta z meritvami javnega mnenja začeli v petek, 18. novembra. Tokrat smo vzorec še povečali: vsak dan naši anketarji namesto 150 opravijo 200 anket. Tudi zdaj smo brez objave podatkov merili tri zaporedne dni, danes pa rezultate objavljamo prvič! Rezultate bomo objavljali vsak dan do volilnega molka, predvidoma najkasneje do 12. ure! V petek pa bodo zadnji rezultati objavljeni pozno zvečer.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.