Max Modic

, 11:00  |  Družba

Univerzalni temeljni dohodek? Da, prosim!

Začetek spletnega podpisovanja evropske državljanske pobude za Univerzalni temeljni dohodek

Državljansko pobudo mora podpreti vsaj en milijon državljanov EU iz vsaj sedmih od 27 držav članic, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik EU.

Državljansko pobudo mora podpreti vsaj en milijon državljanov EU iz vsaj sedmih od 27 držav članic, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik EU.
© Borut Peterlin

»Človek bi lahko pokazal osle šefu in odšel iz službe, ne da bi bila v celoti ogrožena njegova eksistenca. Lahko bi se tudi odločil, da za leto dni pusti službo in študira, lahko bi odšel na pot okoli sveta ali pa se zaprl na podstrešje in pisal knjige. Kdo ve, koliko gospodinj, kot je Rowlingova, bi tako odkrili,« je o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD) povedal dr. Janez Šušterič dve leti preden je postal finančni minister in dodal, da bi UTD dal vsakemu neko osnovno dohodkovno varstvo, na katero bi lahko računal v vsakem primeru, kar bi bistveno povečalo njegov prostor osebne svobode oziroma zmanjšalo njegovo odvisnost.

»Ključni argument za UTD je svoboda, ne pa prerazdeljevanje dohodka,« je še povedal dr. Janez Šušterič o eni od najbolj perspektivnih zamisli, kako znotraj kapitalizma na dolgi rok zagotoviti večjo socialno varnost in rešiti ljudi poniževanja na delovnih mestih, na katerih morajo kljub redni službi prositi za socialno pomoč. Ideja o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka oziroma temeljnega državljanskega dohodka pomeni, da bi bi država vsem državljanom (ali prebivalcem), starim (denimo) šestnajst let in več, izplačevala fiksen in za vse enak mesečni znesek. »To izplačilo ne bi bilo odvisno od določene vrste vedenja ali kakih posebnih lastnosti, temveč bi prejemnik moral zgolj veljati za upravičenega člana družbe,« je pojasnil Robert M. Solow v zborniku Brezplačno kosilo za vse, s katerim je leta 2004 burna razprava o UTD pljusknila tudi v Slovenijo.

Zdaj lahko k temu, da bi ideja o UTD, ki zagotovo pomeni eno od svetlejših luči na koncu predora finančne krize, postala kaj več od črke na papirju, pripomoremo vsi simpatizerji. Če se vam zamisel zdi perspektivna, ste toplo vabljeni, da prek sistema Evropske komisije za spletno zbiranje podpore  oddate podpis za evropsko državljansko pobudo z naslovom Univerzalni temeljni dohodek (UTD) – Raziskovanje možnosti in pogojev emancipatorne socialne države. Zbiranje podpisov bo potekalo do 14. januarja 2014, v Sloveniji pa jih je potrebno zbrati najmanj šest tisoč.

Pobuda poziva Komisijo Evropske unije, da spodbudi sodelovanje med državami članicami pri raziskovanja možnosti Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) z namenom izboljšanja obstoječih sistemov socialne varnosti. V ta namen bi morala EU spodbujati pilotne študije in raziskovanje različnih modelov UTD. Dolgoročni cilj pobude je s pomočjo uvedbe Univerzalnega temeljnega dohodka vsaki osebi v EU brezpogojno zagotoviti pravico do zadovoljitve materialnih potreb na človeka dostojnem nivoju, kot je to zapisano v pogodbah EU, in vse opolnomočiti za vključenost v družbo.

Evropska državljanska pobuda je poziv Evropski komisiji, naj predlaga zakonodajo na področju politike, ki je v pristojnosti EU. Državljansko pobudo mora podpreti vsaj en milijon državljanov EU iz vsaj sedmih od 27 držav članic, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik EU. V vsaki od teh sedmih držav članic je treba zbrati vsaj najmanjše potrebno število podpisov. 

Sekcija za UTD pri društvu Zofijini ljubimci je danes  tudi v Sloveniji pričela uradno kampanjo za podpisovanje te evropske državljanske pobude. »Z njo sodelujemo v pozivu  Komisiji Evropske unije, da spodbudi sodelovanje med državami članicami pri raziskovanju možnosti uvedbe Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) kot enega nujnih pogojev spodbujanja vsestranske človeške ustvarjalnosti in izboljšanja obstoječih sistemov socialne varnosti,« so zapisali v sporočilu za jabnost in dodali: » UTD je definiran kot brezpogojen, individualen, univerzalen dohodek, ki je dovolj visok, da prepreči materialno revščino in omogoči možnost za aktivno vključenost v družbo. UTD je radikalno sredstvo v boju proti neenakosti in revščini, hkrati pa je tudi radikalen način za poenostavitev sistema socialni transferjev. Pri tem pa UTD ne nadomešča socialne države, ampak jo dopolnjuje in razvija iz kompenzacijske v emancipacijsko socialno državo. Predvsem pa je v ozadju prizadevanj za UTD želja po bolj pravični razdelitvi dostojnih, plačanih zaposlitev in priložnosti za dostojno življenje vseh.«

Sporočajo še, da je iniciativo za raziskovanje univerzalnega temeljnega dohodka Evropska komisija sprejela 14. januarja 2013. Med 7 pobudniki evropskega državljanskega organizacijskega odbora je tudi Sekcija za preučevanje in promocijo UTD pri Zofijinih ljubimcih, društvu za razvoj humanistike. »Dejavnost Slovencev v tem skupnem prizadevanju se kaže tudi v tem, da je Slovenija že v nekaj dnevih priprav na ta dan, ki naj bi veljal kot uradni začetek zbiranja, zbrala že skoraj 1000 podpisov.« Dejstvo, da pri organizaciji pobude UTD sodeluje 15 držav članic, je po mnenju Klausa Samborja (ATTAC Avstrija, glavnega pobudnika) dober pokazatelj na simbolni in praktični ravni, kako je pobudo UTD mogoče udejaniti: z neposrednim (so)delovanjem državljanov. Svoj podpis lahko oddate prek sistema za spletno zbiranje podpore.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.