Klemen Košak

24. 5. 2013  |  Mladina 21  |  Politika

Ponaredek

Izmišljeni dokument o zločinih komunistične partije

Po spletu kroži faksimile dokumenta »Deklaracija CK – KPS«, s pripisom »Strogo zaupno! Samo za organizacije partije!« ter z datumom 16. september 1941. V njem piše, da je »čas za izvrševanje socialistične revolucije«, nato pa je navedenih šestnajst »nepreklicnih ukrepov«; gre predvsem za seznam, koga je treba likvidirati in koga zapreti. Dokument naj bi dokazoval, da je partija zelo kmalu sklenila likvidirati vse »veleposestnike, kapitaliste, industrijalce«, »duhovnike, ki so se izjavili proti delavstvu«, vse voditelje OF, »ki pripadajo kakšni meščanski smeri«, in še številne druge.

Revolucija je bila krvava, a ta dokument je ponaredek. To je takoj jasno vsakemu študentu zgodovine, trdi profesor zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Božo Repe. »Jeseni 1941 je nastajal program Osvobodilne fronte in takrat so iskali nacionalne kompromise,« pravi. Dokument na primer poziva k likvidiranju voditeljev Bele garde, čeprav je ta nastala šele poleti 1942. Zelo izstopa tudi navodilo, da se morajo takoj odvzeti radioaparati. Zakaj bi potem Osvobodilna fronta novembra 1941 ustanovila Radio Kričač? Tudi podpis Borisa Kidriča je očitno ponarejen. Repe podrobnejše analize ni opravil, a je prepričan, da bi se izkazalo, da je narobe še veliko več.

Ta papir že od aprila lani objavljajo pisci na forumih slovenskih novičarskih spletnih portalov, kadar želijo podkrepiti trditve o pokvarjenosti komunistične partije. Znašel se je celo v spletni enciklopediji Wikipediji. Zakaj bi si kdo izmislil likvidacijske sezname komunistične partije, jih natipkal s pisalnim strojem in faksimile objavil na spletu?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Aleš Mrzel, Ljubljana

    Ponaredek

    Drži, ni treba biti niti študent zgodovine, ponaredek je eklatanten. Piscu K. Košaku pa svetujem, da se vpraša, kdo so avtorji. So to naivni, nesposobni desničarji, komunistični dediči z zamenjano dlako, kdo tretji? Če bo lahko ugotovil, komu ponavljanje falsifikata koristi in komu škoduje, bo avtorja laže odkril. Trditve o pokvarjenosti, lažnivosti, prevarantstvu in zločinskosti komunistične partije pa res ni... Več