Anže Tomić

30. 10. 2014  |  Mladina 44  |  Svet

Elektroinštalacije Vader

Ukrajinske parlamentarne volitve so imele znova galaktični priokus

Darth Vader na volišču

Darth Vader na volišču
© Profimedia

Ukrajinskih volitev, tokrat parlamentarnih, so se spet udeležili kandidati Ukrajinske internetne stranke.

Najbolj razvpit kandidat te stranke je še vedno Darth Vader, ki pa se tokrat v volilni boj ni spustil sam, saj mu je stranka priskrbela okrepitve. Tako so se na glasovnicah pojavili še kosmati Chewbacca, Yoda, kraljica Amidala in Palpatin. Pod zastavo ene stranke so se zbrali pozitivni in negativni liki iz sage Vojna zvezd in skupaj posneli nekaj televizijskih oglasov, s katerimi so skušali prepričati volivce. Največ pozornosti je bil deležen veteran na političnem prizorišču Darth, ki v enem od oglasov na banduro, tradicionalno ukrajinsko glasbilo, igra skladbo Imperial march. Gre za skladbo, ki jo je v filmih slišati, ko v prizoru nastopi Vader.

Da vesoljski kandidati mislijo resno, so pokazali že s tem, ko so si imena uradno spremenili v imena likov. Naslednji korak je bil seveda prijava kandidature, pri kateri mora volilni komisiji vsak kandidat dostaviti svojo sliko in takrat se ne sme skrivati za masko. Ta pogoj za kandidaturo so Darth in druščina izpolnili in na podlagi fotografij je bilo mogoče ugotoviti, kdo so ti ljudje. Naslednjič, ko boste gledali Vojno zvezd, si lahko predstavljate, da se pod črno masko in za globokim dihanjem skriva ukrajinski električar Viktor Ševčenko. Ta je na volišče prišel glas oddat v popolni opravi, a ker ni hotel sneti maske, so mu glasovanje preprečili.

Internetna stranka v parlament, žal, ni prišla, a glede na vedno boljšo organizacijo kampanje bo naslednjič še bliže. Zanimivih likov je v Vojni zvezd še veliko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.